GPS-tracking

GPS en elektromagnetische velden

Er komen iedere dag nieuwe functies op onze mobiele telefoon bij. Iets wat al langer gebruikt wordt is natuurlijk de gps-tracking. Het is ongelofelijk hoeveel verschillende toepassingen op zo een klein apparaat tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Is er een verband tussen GPS en elektromagnetische straling?

Een overzicht van de verschillende tools die eigenlijk continu in de achtergrond actief zijn; barometer, GPS, microfoon, stappenteller, gyroscoop, omgevingslichtsensor en een thermometer. Wanneer je meer apps hebt geïnstalleerd dan zal deze lijst nog veel langer zijn.

GPS en locatietracering, hoe werkt het precies?

Uit films en series zien we vaak dat personen gevonden kunnen worden door hun telefoon. De locatie van waar de telefoon zich bevindt is iets wat eigenlijk continu actief is, zonder dat we het doorhebben. Wat is er nodig om dit te kunnen realiseren? Hier worden bijvoorbeeld de versnellingsmeter, GPS-sensor en stappenteller tegelijkertijd voor gebruikt. Het belangrijkste onderdeel hiervan is de GPS-sensor.

Er zijn veel stappen gemaakt van het navigeren met een kaart of TomTom naar probleemloos wereldwijd navigeren met Google Maps op je telefoon. Dit is allemaal te danken aan de GPS-technologie. Hoe precies werkt dit en wat voor effect heeft het op ons lichaam en leven?

De meeste straling

Hoe werkt het Global Positioning System?

GPS is ontwikkeld door de Amerikanen. In andere werelddelen bestaan ook andere versies van GPS. Dit biedt gebruikers een navigatieservice, positioneringsservice en timingservice. Het is een netwerk wat gebruikt maakt van satellieten, radars en grondstations. De satellieten bevinden zich in de middelste baan om de aarde, op ieder moment zou je van iedere plek ter wereld tenminste 4 satellieten moeten kunnen zien.

In de jaren 90 werden er 24 satellieten de wereld in gestuurd. Later in 2011 zijn er nog 3 aan toegevoegd, dit bood uiteindelijk een wereldwijde dekking. Deze staan in contact met het grondstation in Colorado, US.

De GPS-ontvanger maakt continu verbinding/ connectie met de satellieten. De technologie die gebruikt wordt om de locatie nauwkeurig te bepalen heet trilateratie. Hoe werkt GPS-trilateratie?

In mobiele apparaten zit een GPS-ontvanger, dit is een aparte chip. Deze staat los van het mobiele netwerk, wifi en bluetooth. Het tri gedeelte (drie) is zo genoemd omdat de GPS-ontvanger op zn minst met 3 satellieten verbonden moet zijn. Zo kan de locatie trilateraal bepaald worden.

Iedere satelliet zendt signalen uit, wanneer deze door de ontvanger worden opgevangen is een connectie. Wanneer deze connectie is gemaakt dan is de afstand tussen de satelliet en de ontvanger duidelijk. Met één satelliet zou u zich in een bepaalde cirkel kunnen bevinden, zodra er met drie satellieten connectie is gemaakt dan wordt de locatie dus getrilateert. De cirkels overlappen elkaar op één plek, dat is dan de exact locatie.

GPS is natuurlijk niet alleen te gebruiken voor maps en routebeschrijvingen. Bij bijna alle aps wordt er toestemming gevraagd om toegang te verlenen aan de locatievoorziening. Bijvoorbeeld bij Uber, Instagram etc.

GPS

Komen er EMF’s vrij tijdens het gebruik van GPS?

Er worden continu signalen verstuurd, dit houdt in dat er continu straling vrijkomt. Maar, is deze straling die door de GPS vrijkomt gevaarlijk? De GPS-straling is anders dan gewoonlijk omdat deze geen verbinding maakt met zendmasten, maar wel met satellieten. De informatiestroom is eenzijdig om dat de GPS-chip alleen een ontvanger is.

De radiofrequenties die gebruikt worden door de satellieten zijn frequentie L1 (1575,42 MHz) en L2 (1227,60 MHz). Tevens is de bron van de straling zeer ver weg en is het signaal dus op een zeer laag energieniveau. Dit doet ons gelukkig geen directe schade aan.

Kortom, het antwoord is nee. Er komen geen schadelijke EMF-emissies vrij bij het gebruikt van GPS. Daarnaast kunnen andere vormen van straling natuurlijk wel schadelijk. Vooral tijdens het bellen zijn stralingsvrije hoesjes of een Air-tube headset aan te bevelen.

Ontstaan er EMV’s tijdens het gebruik van andere apps die GPS gebruiken?

De GPS’s chip zelf is dus wel veilig m.b.t. EMV’s, maar de locatietracking niet. De apparaten waarbij locatietracking gebruikt kan worden zijn vaak elektronische apparaten welke ook veel andere apps ondersteunen. Deze apps versturen de locatiegegevens continu via Wifi, Bluetooth of een mobiel netwerk. Die RF-zenders zenden schadelijke straling uit, vooral wanneer de locatiegegevens 24/7 gedeeld worden.

Er zijn gigantisch veel apps welke constant actief zijn en data delen, zoals gezondheidsapps en shopping-apps. Ook een Google Maps heeft bijvoorbeeld een mobiel signaal nodig om überhaupt geupdate informatie te kunnen weergeven. Gelukkig zijn er enkele methodes om straling in huis te reduceren en ook je lichaam snel te detoxen.

Het gps-aspect staat los van alles en kan constant goed werken, zelfs als de telefoon op vliegtuigmodus staat werkt de GPS nog. Alleen GPS-tracking inschakelen is dus niet gevaarlijk, hier komt geen EMF-straling bij vrij. De combinatie met andere apps kan dus wel gevaarlijk zijn omdat die 24/7 verbinding maken via andere RF-signalen.

Er is aangetoond dat EMV’s verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het is dus belangrijk dat u weet welke apps constant straling uitzenden en welke niet. Probeer deze in ieder geval zo min mogelijk te gebruiken en vooral ook s’ nachts uit te zetten.

De evolutie van GPS en dataverzameling

Vroeger, ongeveer 20-25 jaar geleden kwam de mobiele revolutie op gang. Ouderen vinden het nog steeds niks dat je overal gevolgd kunt worden door je telefoon, de jongere generaties weten eigenlijk niet anders.

Voor heel veel toepassingen is het ook handig dat je locatietracking aan staat, bijvoorbeeld als je restaurants of sportscholen in je buurt zoekt. Toch moet je opletten dat je niet bij alle apps dit aanzet omdat het vaak onnodig is.

Een groot nadeel van de locatietracking is dat apps eenvoudig gehackt kunnen worden door hackers. Zo kunnen ze te weten komen of je thuis bent, of je kinderen alleen thuis zijn, waar je vaak gaat eten etc. Daarnaast vragen tegenwoordig apps ook om meer gegevens, zoals de volledige toegang tot de telefoon. Hier spelen natuurlijk immense privacy issues. Wat doen die appontwikkelaars met deze gegevens?

Het is één van de grootste kwesties voor de overheden. Hoe moeten we omgaan met de gegevens privacy. Voor welke toepassingen zou het levens kunnen redden en voor welke is het niet nodig? Ook phishing is een groeiend probleem. Via links en locatiegegevens kunnen bedrijven en criminelen veel informatie binnen halen.

Antistraling

Enkele manieren om te voorkomen dat je ongewild gevolgd wordt en EMF-straling te reduceren.

  1. Bewaar je telefoon in een metalen box of tas van Faraday. Op deze manier kunnen er geen signalen verzonden of ontvangen worden. Geen EMF-straling.
  2. Haal de batterij uit uw telefoon. Op deze manier kunnen er ook geen gegevens uitgewisseld worden en is de gps-chip uitgeschakeld.
  3. Neem je telefoon niet mee als je hem niet nodig hebt. De gaten in de locatietracking zorgen voor iets meer anonimiteit. Vooral tijdens een wandeling door de natuur kan dit u zeer goed doen.
  4. Check de instellingen van de apps. Bij welke apps staat de locatievoorziening aan of uit. Probeer dit maandelijks te checken.
  5. Download applicaties die juist helpen bij het beschermen van je privacy. Een voorbeeld is Privacy Badger, deze app blokkeert onzichtbare trackers.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Mits u een wetenschappelijk rapport wilt lezen over de gevaren van straling, volg dan deze link. 

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven