Wifi-straling

Hoe werken Wifi, 5G en andere internetverbindingen?  

Wifi, het is tegenwoordig zo vanzelfsprekend dat we er niet eens meer echt over nadenken. Waar komt het vandaan? Wat is het precies? Er waren in 2016 ongeveer 5 miljard apparaten met Wifi-connectie.

Wifi is eigenlijk een verzamelnaam, een handelsmerk dat IEEE 802.11x betekent. De oorspronkelijke slogan was: “De standaard voor draadloze betrouwbaarheid”. Door wifi kunnen apparaten met het internet verbonden worden, zonder het gebruik van een kabel. Niet alleen mobiele telefoons, tablets of computers zijn verbonden met Wifi, maar ook koelkasten, verlichting, waterflessen, camera’s en auto’s. Vanaf de millennial generatie kan niemand zich eigenlijk nog voorstellen hoe het was zonder Wifi.

De meeste straling
Stralingsvrije telefoonhoesjes

Hoe werd Wifi bedacht?

Er is niet echt één persoon die Wifi uitgevonden heeft. Het is meer een samenwerking van verschillende personen die bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling van de revolutionaire technologie. Bijvoorbeeld, Vic Hayes, hij creëerde de 802.11 normen die uiteindelijk door Wifi gebruikt werd. Dat zijn de radiofrequenties (RF) die gebruikt worden voor het verzenden van draadloze gegevens.

Een andere partij die ook heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Wifi was de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation. Zij bedachten een chip welke minder last had van de vervorming van de echo die het signaal verstoorde.

De eerste variant van Wifi was live in 1997, destijds werden gegevens verzonden met 2Mbps, nu zitten we op ongeveer 200Mbps. Iedere paar jaar worden de normen aangepast waardoor de snelheid en dekking verbeterd wordt. In Januari 2020 is de Wifi 6E uitgebracht. Recentelijk is er door CISCO een schatting gedaan dat er 450 miljoen Wifi-hotspots zijn.

Hoe werkt Wifi nou precies?

Zoals eerder vermeld, gebruikt Wifi radiofrequente straling, ook wel RF-golven. Hierdoor werkt het als een radio in twee richtingen. Cruciaal is een zender/ontvanger in het netwerk, dit is de router. Deze neemt de plek in van het mobiele apparaat, de ethernetkabel wordt direct op de router aangesloten. De router is een hub waaruit de signalen verzonden en ontvangen worden.

Aan de andere kant hebben dus de apparaten een adapter of antenne om deze RF-signalen te ontvangen. Deze signalen worden verzonden en ontvangen tussen routers en apparaten. Dit resulteert in een communicatie pad.

De snelheid heeft te maken met het aantal Gigahertz waar de router op werkt. Vroeger was die 2.4 Gigahertz, tegenwoordig zijn dit vaak al 5 Gigahertz of zelfs 6 Gigahertz routers. Dit resulteert in ongeveer dezelfde snelheid als het nieuwe 5G netwerk.

Wifi-straling
Straling werende deken

Wifi-hotspots

Een standaard router heeft een bereik van enkele tientallen meters, hoe dichterbij u bent des te sneller de verbinding. Uiteindelijk zal door verder weg te gaan, de verbinding verbroken worden. Wifi-hotspots hebben geen bedrade verbinding nodig, ze zetten een telefoonsignaal om naar een Wifi-signaal. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om zelf met je mobieltje een hotspot te maken.

De hostspots zijn nog wel een stuk trager dan de echte Wifi-standaard, die al kan streamen met 9.6 Gigabits per seconde. Huishoudens hebben gemiddeld namelijk maar een downloadsnelheid van 17.2 Megabits per seconde.

Wifi en elektromagnetische emissies

Alle elektronische apparaten zenden schadelijke elektromagnetische frequenties uit. Ook wel EMF-straling. Deze frequenties beïnvloeden onze lichamen op een negatieve manier, wij mensen bestaan namelijk ook uit energie. Niet alleen warmtestraling maar ook echt EMV-straling is schadelijk bewezen.

Vooral de mobiele apparaten zoals mobiele telefoons en iPad’s, zijn per dag meerdere uren op zeer korte afstand van ons lichaam. Elektromagnetische emissies zijn dus van groot belang. Mobiele telefoons zenden niet alleen RF-straling uit maar ook Bluetooth, en GSM-straling. Dit bevat ook ELF-straling, de extreem lage frequentie straling.

Video over Wifi-straling (in het Engels):

Naast de mobiele telefoons zijn routers ook een gevaarlijke bron van stralingsemissies. Ze zenden namelijk een frequentie van 2.5 of 5.0 Gigahertz uit. Dat is zeker 3-6 keer hoger dan transmissies van mobiele telefoons. Tevens is de stroombron van Wifi-routers tussen de 10-100 keer zo hoog als bij mobiele telefoons.

Als er meerdere apparaten verbonden zijn met de router, des te meer signalen er verzonden worden. Als vuistregel is een afstand van 4 meter tot een mobiel apparaat veilig, bij een Wifi-router is dit zelfs 10 meter en het liefst met een aantal muren ertussen.

Hier kunt u meer informatie lezen over de gezondheidsrisico’s van Wifi. Wilt u kijken naar opties om blootstelling aan straling te verminderen, dat kan via deze link.

Antistraling
Anti straling laptoppad

Hoe ziet de Wifi en 5G toekomst eruit?

De net uitgebrachte Wifi 6E zal eigenlijk nooit een match zijn voor het snelle 5G netwerk. De Wifi-netwerken van kabelbedrijven zullen snel tot het verleden behoren. Het 5G netwerk kan een hoger mobiel signaal uitzenden dan het 5 Gigahertz signaal. Wanneer 5G uitgerold is, dan heeft u geen router meer nodig en kunt u continu verbonden zijn met de kleine zendmast buiten uw huis.

Tot op heden kunnen de gevaren alleen worden voorspeld, niemand weet nog de lange termijneffecten van deze bandbreedte en snelheid. Omdat de hogere frequentie golven niet eenvoudig door muren heenkomen zullen de zendmasten dichtbij ons geplaatst worden. Met een hoge 24/7 blootstelling aan straling. Daarnaast zullen nieuwe Wifi 6E zullen veel dichterbij geplaatst moeten worden.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen Wifi-straling?

Bewust zijn van de gevaren van staling en jezelf ertegen beschermen helpt om een gezonder leven te leiden. Wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen Wifi-straling en overige EMF-stralingsemissies?

  1. Reduceer de tijd waarin je gebruikt maakt van alle vormen straling. Gebruikt timers om de router uit te schakelen s ’nachts. Probeer in het algemeen schermtijd te reduceren, recent onderzoek linkt verhoogde schermtijd met psychische problemen.
  2. Zorg voor voldoende afstand tussen uzelf en de router. Installeer de router in een kamer waar u niet veel tijd doorbrengt. Probeer geen EMF-stralingsbronnen in de slaapkamer te hebben.
  3. Gebruik anti straling producten. Er zijn een aantal producten beschikbaar die helpen blootstelling aan straling te reduceren. Bijvoorbeeld een straling werende deken. Deze is handig te gebruiken s ‘avonds op de bank. Tevens kunt u tijdens het bellen straling verminderen door het gebruikt van anti straling hoesjes. Daarnaast is het verstandig om air-tube oortjes te gebruiken.
  4. Het type router is ook van invloed, u kunt ervoor kiezen om een stralingsarme router te gebruiken. Ook wel een Eco-router genoemd. Deze zendt 90% minder straling uit dan gangbare routers.
Straling werende buikband
Anti straling laptophoes in combinatie met een straling werende buikband

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven