iPhone 11 Pro

Zijn de normen voor telefoonstraling veilig genoeg?

Iedere overheid heeft bepaalde stralingsnormen voor mobiele telefoons. Deze stralingsnormen en regels moeten mensen beschermen tegen te veel blootstelling aan telefoonstraling. Helaas creëren deze normen vaak een vals gevoel van veiligheid. Bovendien zijn de huidige normen die gehanteerd worden, sterk verouderd, onjuist en worden ook niet nageleefd.

De Amerikaanse overheid (FCC) gebruikt de SAR-standaard. Ook wel de “Standard Absorption Rate”. Deze normering is sinds 1996 niet meer bijgewerkt. Om even een indruk te krijgen van hoe lang geleden dat was; in 2002 werd de Nokia 3310 op de markt gebracht en in 2006 de eerste iPhone. Tevens had in 1996 pas 16% van de Amerikanen een mobiele telefoon. Momenteel is dat percentage gestegen naar 96%.

De normering over telefoonstraling die vandaag de dag nog gehanteerd worden is de volgende; De limiet voor openbare blootstelling door mobiele telefoons, de “Standard Absorption Rate” is 1,6 watt per kilogram.

Anti straling tablethoes
Anti straling tablet hoes

Waarom is deze limiet verouderd?

  • De Amerikaanse FCC heeft deze limiet geïntroduceerd om bescherming te bieden tegen thermische cel schade. Dit betekent om ons te beschermen tegen de verwarmende effecten van straling op onze cellen. De langdurige blootstelling aan lagere energieniveaus wordt hier volledig genegeerd.
  • De test pop was mannelijk en 90kg zwaar. Dit komt overeen met ongeveer 3% van de bevolking. In de laatste 10 jaar is bekend geworden dat jonge kinderen, zwangere vrouwen en personen met een zwakker immuunsysteem veel gevoeliger zijn voor straling.
  • In 1996 gebruikte de persoon die een mobiele telefoon had, deze gemiddeld 20-30 minuten per dag. Deze normering uit 1996 had niet voorzien dat wij in onze huidige levensstijl de mobiele telefoon bijna de hele dag tegen ons lichaam gedrukt houden. Tevens houden veel mensen de telefoon dichtbij hun hoofd, ook s ’nachts. Een onderzoeksbureau toonde aan dat we gemiddeld 3 uur en 15 minuten per dag onze telefoon gebruiken.
  • De telefoons van toentertijd hadden niet alle stralingsemissies van vandaag. Ze hadden bijvoorbeeld geen Wifi-connectie, Bluetooth connectie en ook niet zo een sterk telefoonsignaal.
  • Telefoonproducenten houden zich niet aan de stralingsnormeringen. Deze producenten doen namelijk zelf hun eigen testen en rapporteren aan de verschillende instanties. De testprocedures zijn zelf ontwikkeld en bijna niet na te maken.
Telefoonstraling
Stralingsvrij telefoonhoesje

Nieuwe onderzoeken

Recentelijk heeft het Chicago Tribune verschillende iPhone ’s direct uit het schap getest. Bij onder andere de iPhone 7 werden de toegestane stralingsemissies flink overschreden. Bovendien was dit het dubbele van wat Apple zelf aangaf. Ook de iPhone X, iPhone 8 en de Samsung Galazy S9 overschreden de limieten flink. Tevens heeft de iPhone 11 een SAR-niveau van 3,8 watt per kg. De limiet ligt dus bij 1,6 watt per kg! Kortom, het is verstandig om een stralingsvrij iPhone 11 hoesje te gebruiken.

Naar aanleiding van deze onafhankelijke resultaten heeft de FCC ook een onderzoek opgezet. Zij kregen de telefoons direct van de leveranciers toegestuurd. Hier bleken de levels onder de limieten te liggen. Kortom, er zijn dus drie mogelijke scenario’s: 1) Het Chicago Tribune heeft niet juist gemeten, 2) De FCC heeft belangen en is wellicht corrupt, 3) Telefoons worden in de fabriek afgesteld.

Er lopen meerdere rechtszaken tegen de FCC gericht op de verouderede normen die ze blijven hanteren en niet willen updaten. De testen voor telefoonstraling waar ze aan refereren zijn nu 24 jaar oud. Daarnaast zijn telefoons zo drastisch veranderd en het gebruik is niet te vergelijken met 24 jaar geleden.

Wifi-straling
Straling werende deken

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u onze Blog pagina bekijken. Tevens kunt u blootstelling aan telefoonstraling reduceren door het gebruik van stralingvrije telefoonhoesjes.

Daarnaast kunt u hier nog verdere informatie lezen over anti straling producten.

Tot slot

Bij verdere vragen kunt u ons benaderen via onze contact pagina.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven