iPhone 11 PRO

Welke mobiele telefoons zenden de meeste straling uit?

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zo goed als iedereen bezit tegenwoordig een smartphone welke ook vaak meerdere uren per dag gebruikt wordt. Steeds meer studies laten zien dat er ook negatieve effecten zijn van het intensieve gebruik van mobiele telefoons. De meeste straling komt vrij tijdens het bellen. Deze telefoons worden natuurlijk getest en er zijn bepaalde normen door de overheden voor vastgesteld.

Welke smartphones zenden de meeste straling uit?

Met kortlopende studies van 5 -10 jaar is al vastgesteld dat het intensief gebruik van smartphones gevaarlijk kan zijn. Maar nog gevaarlijker is dat we niet weten wat de gevolgen zijn op echt een langere termijn van 20+ jaar. Een keuze die je natuurlijk zelf kunt maken is het kiezen van een smartphone welke “redelijk” veilig is m.b.t. stralingsemissies.

Bij deze een recent overzicht van smartphones met de hoogste stralingsniveaus:

 1. Xiaomi Mi A1 (1.75)
 2. Xiaomi Mi Max 3 (1.58)
 3. OnePlus 6T (1.55)
 4. Honor 8 (1.5)
 5. Xiaomi Mi Mix 3 (1.45)
 6. Huawei P9 (1.43)
 7. Xperia XA2 plus (1.41)
 8. Google Pixle (1.39)
 9. Apple iPhone 7 (1.38)
 10. HTC Desire (1.34)
 11. Google Pixle 3 (1.33)
 12. Apple iPhone 8 (1.32)
 13. Apple iPhone 7 Plus (1.24)
 14. Honor 5C (1.14)
 15. Sony Xperia X Compact (1,08)

Het overzicht is gebaseerd op een uitgebreide test door het Duitse Federale Bureau voor Stralingsbescherming. Dit is het overzicht van de toestellen met de meeste en minste straling.

De meeste straling
Straling blokkerende telefoon hoes

De SAR-maatstaf

De niveaus die worden weergegeven zijn gebaseerd op het “specifieke absorptietempo” ook wel SAR genoemd. Dit wordt gemeten tijdens het bellen met uw mobiele telefoon tegen uw oor. Uitgedrukt in watt per kilogram.

Waarom het absorptietempo? Omdat onze lichamen de energie van apparaten opneemt, dit gaat ook om elektromagnetische straling van mobiele telefoons maar ook bijvoorbeeld van zendmasten. Deze SAR-levels zijn een goede maatstaf geeft ook het nationale kankerinstituut aan.

Vergelijking van verschillende merken

Uit het overzicht wordt duidelijk dat vooral de Chinese bedrijven met merken zoals Huawei, Xiaomi en OnePlust de meeste straling uitzenden. Toch komen ook de iPhone 7 en 8 niet goed uit de test met behoorlijk hoge waardes.

Smartphones van het merk Samsung komen over het algemeen goed uit de testen. In het overzicht komen zelfs 5 telefoons op de lijst van de 10 smartphones met de minste straling.

Andere telefoons zoals de Google Pixel XL en de LG G7 komen behoorlijk beroert uit de test. Daarnaast ook wat andere minder gebruikte smartphone modellen.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Richtlijnen over veilige stralingsemissies

Er is een algemene consensus over de veilige niveaus van blootstelling aan straling. Toch is dit niet in alle landen exact hetzelfde niveau. De Amerikaanse FCC heeft voor de US een limiet van 1.6 watt per kg vastgesteld. Alle bedrijven en producten die leveren aan de US moeten zich daaraan houden.

Tevens zijn er behoorlijk wat landen die veel strengere normeringen aanhouden. Zoals bijvoorbeeld België en Italië. Zie hier onze eerdere blog daarover.

Straling en kanker

Het grootste deel van de gezondheidsproblemen hebben verband met het ontstaan van bepaalde soorten kanker in het hoofd. Dit zijn redelijk duidelijke gevolgen welke goed vast te stellen zijn. Er zijn al veel gevallen bekend van mensen met tumoren exact rondom de oren, deze mensen gebruikten hun mobiele telefoons zeer intensief voor 5 tot 10 jaar. Daarnaast zijn er ook al veel gevallen van vrouwen die huidkanker krijgen op hun borst omdat ze hun mobiele telefoon in hun BH bewaren.

Straling is in twee groepen te verdelen. Namelijk in ioniserende en niet-ioniseren de straling. Onbetwist gevaarlijk is ioniseren de straling, bijvoorbeeld röntgenstraling. Niet-ioniserende straling werd vroeger als veilig beschouwd. Toen had niemand ooit verwacht een stralingsbron voor meerdere uren per dag tegen zijn lichaam aan te houden.

Nu wordt er dus steeds meer bekend over het langdurige en intensieve gebruik van mobiele telefoons. Verschillende instanties geven hier duidelijke waarschuwingen over. Bijvoorbeeld is in 2011 door het WHO opgenomen dat ook apparaten met niet-ioniseren de straling onder de categorie vallen “mogelijk kankerverwekkend”.

Air-tube koptelefoon

Indien je de blootstelling aan straling wilt reduceren, dan zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt ondernemen:

 1. Reduceer de gebruikstijd van deze apparaten.
 2. Probeer zoveel mogelijk afstand te houden tussen de mobiele apparaten en je lichaam.
 3. Bel via de speakerfunctie.
 4. Gebruik de vliegtuigmodus zo veel mogelijk.
 5. Schaf bepaalde anti straling producten aan.

Welke anti straling producten worden het meest gebruikt?

 • De Anti straling laptoppad: Ideaal voor het gebruik van de laptop op de bank of in bed. Juist warmtestraling kan erg gevaarlijk zijn.
 • De Anti straling telefoonhoesjes: Deze zijn geschikt voor zo goed als alle smartphones. Vooral tijdens het bellen en wanneer de telefoon in je zak zit, zijn deze hoesjes erg nuttig.
 • De Air-tube headset: Uitermate geschikt voor mensen die veel telefoneren. Door holle luchtbuizen wordt de straling richting het hoofd onderbroken.
anti straling deken
Anti straling deken

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier ons blog. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Mits u een wetenschappelijk rapport wilt lezen over de gevaren van straling, volg dan deze link. 

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 gedachten over “Welke mobiele telefoons zenden de meeste straling uit?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven