Elektronische apparaten

Elektromagnetische straling in huis

Een aantal jaar geleden dacht ik vaak dat elektromagnetische straling alleen een zorg waren voor mensen die bijvoorbeeld dicht bij een hoogspanningslijn wonen. Nu weet ik dat de meest bekende en gebruikte stralingsbronnen onze mobiele telefoons, iPad ’s en laptops zijn. Mensen worden zich hier ook steeds vaker van bewust, nu zeker met het 5G netwerk wat veel in het nieuws is.

Straling van elektronische apparaten in huis

Toch zijn er naast onze mobiele apparaten ook andere stralingsbronnen in huis waar rekening mee gehouden moet worden. Deze elektromagnetische velden kunnen hoge niveaus halen zonder dat we er ons bewust van zijn. Dit zijn de andere elektronische apparaten in huis zoals televisies, wasmachines, de magnetron en haardrogers.

De meeste huishoudelijke apparaten zenden niet-ioniserende straling uit, op het eerste gezicht niet erg gevaarlijk, maar door bepaalde factoren kunnen deze zeker schadelijk worden. Bijvoorbeeld de tijdsduur van het gebruik en de afstand tot de bron. Hoe langer het gebruik, hoe hoger de frequentie, hoe dichter op de bron, hoe gevaarlijker het wordt.

Leer hier nog meer blogs over de gevaren en de ontwikkelingen op het gebied van straling.

Elektromagnetische straling

Wat zijn schadelijke niveaus van elektromagnetische velden?

Elektromagnetische velden zijn niet zichtbaar voor ons. Het zijn energiekrachten die worden uitgezonden en worden ontvangen door elektronische producten. Iedere persoon is in verschillende mate gevoelig voor straling, sommige al bij een lagere blootstelling, anderen pas bij een hele intense blootstelling.

De hoogste stralingsniveaus worden over het algemeen gemeten in de keuken. Toch zijn er ook andere elektronica in het huis die redelijk veel straling uitzenden. Maar wat zijn nou lage of hoge blootstellingen aan straling?

Elektromagnetische velden worden in milliGauss (mG) gemeten. De milieubescherming organisatie adviseert een maximale blootstelling van 0,5 mG tot 2,5 mG. Hier kunt u een overzicht vinden van enkele huishoudelijke apparaten en hun blootstelling niveaus:

 • Blender: 3mG
 • Wasmachine: 4mG
 • Televisie: 6mG
 • Haardroger: 6mG
 • Stofzuiger: 40mG

Hoe dichterbij je tot deze apparaten je bent, hoe intenser en gevaarlijker de straling is. Vooral apparaten welke je dus echt fysiek vasthoudt zijn gevaarlijker dan verwacht. Hier kun je een overzicht vinden van andere meetresultaten:

Elektronische apparaten

Hieruit kun je dus vaststellen dat er behoorlijk wat apparaten zijn welke we op korte afstand gebruiken en dus de 2,5mG norm overschrijden.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Hoe gevaarlijk is de elektromagnetische straling van magnetrons?

Microgolven van de magnetron behoren tot de meest gevaarlijke stralingsvorm uit je huis. Ondanks alle veiligheidsregelingen en voorschriften, komt er toch te veel straling vrij. Iets wat bijna niemand weet is dat een magnetron na 4-5 jaar gebruik veel gevaarlijker wordt. De beveiligingen en materialen de straling tegenhouden werken 60-70% minder dan voorgeschreven. Er komen dus veel elektromagnetische velden vrij tijdens het gebruik.

Een stralingsfrequentie van 10 hertz is bewezen gevaarlijk voor de gezondheid van een persoon. Let op: de frequentie van een magnetron is 2,45 miljard hertz!! Binnen een straal van een meter is de blootstelling aan straling rond de 25mG. Dit is tien keer de toegestane norm. Hier kun je een overzicht vinden van de meest voorkomende EMF-gezondheidsproblemen.

Voor wie zijn zulke stralingsniveaus extra gevaarlijk?

Een gezond persoon van tussen de 20 en 50 jaar kan behoorlijk wat blootstelling aan straling verdragen. Iedereen buiten die groep is al direct veel vatbaarder voor straling. Vooral mensen die:

 • Een verzwakt immuunsysteem hebben
 • Aangeboren afwijkingen hebben zoals astma
 • Een ziekte hebben zoals kanker of bloedarmoede
 • Andere gezondheidsproblemen hebben

Lees hier meer over: Zijn elektromagnetische velden schadelijk?

De meeste straling

Hoe kun je jezelf en je familie beschermen tegen straling?

Het is natuurlijk niet direct nodig om uw magnetron bij het grofvuil te zetten, of andere elektronische apparaten niet meer te gebruiken. Wees vooral bewust van deze niveaus en de apparaten welke de straling uitzenden.

Je kunt voor de mobiele apparaten overwegen om bepaalde anti straling producten aan te schaffen: Anti straling producten

Hier kunt u ook meer lezen over andere stappen die u kunt ondernemen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier ons blog. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Mits u een wetenschappelijk rapport wilt lezen over de gevaren van straling, volg dan deze link. 

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 gedachte over “Elektromagnetische straling in huis”

 1. Miranda de Lange

  binnenkort krijg ik zonnepanelen op de woning. in hoever zijn deze schadelijk voor de gezondheid? heb een kind met astma en zelf ms.
  wat kan ik het best doen om zo weinig mogelijk hinder te hebben?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven