5G normen

Straling en de internationale 5G-normen

Er zijn veel verschillende soorten straling en tevens veel verschillende normen. Ieder land heeft ook zijn eigen straling-normen. Daarnaast staat 5G straling op de stoep, in sommige steden zijn 5G netwerken zelfs al uitgerold. Het draadloze netwerk wordt iedere tien jaar bijgewerkt. Er zijn meer draadloze verbindingen en er zal dus een beter en sneller netwerk ontwikkeld moeten worden. 5G is dus volgens velen een noodzaak.

De vijfde generatie van mobiele netwerktechnologie – 5G

In potentie kan het 5G netwerkt 40-100 keer sneller worden dan het huidige 4G netwerk. Tevens kunnen er veel meer apparaten per vierkante kilometer op werken. Helaas komt met dit snellere netwerk ook meer EMF-blootstelling. Meer straling. Daarnaast kan 5G niet zo ver reizen, dus zijn er veel meer cel torens nodig.

Verschillende onderzoeken uit de laatste tien jaar hebben aangetoond dat elektromagnetische veldstraling een negatief effect op onze gezondheid heeft. Dit zijn effecten zoals onvruchtbaarheid, kanker, gedragsstoornissen en hoofdpijn.

Antistraling laptoppad
Anti straling laptoppad die op schoot gebruikt wordt

In Amerika heeft de Federal Communications Commissie vastgesteld dat 5G straling niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Tevens geven zij aan dat 5G de EMF-limieten niet overschrijdt. Eigenlijk is wat zij aangeven onmogelijk. Ze weten namelijk nog helemaal niet wat 5G voor gevolgen zal hebben, er is nog geen onderzoek naar gedaan. Daarnaast gebruiken zij nog richtlijnen uit 1996! Toen had niemand gedacht dat we urenlang een stralingsbron tegen ons hoofd zouden houden of op onze schoot zouden gebruiken.

Wereldwijde verschillen in stralingsnormen

Volgens professor Kenneth R. Foster, zijn de regionale normen in de wereld eigenlijk gebaseerd op 3 redeneermodellen.

  • Het model van bewijs van thermische schade

Dit model gebruikt onder andere de Verenigde Staten en veel landen in West-Europa. Ze gaan er hier vanuit dat biologische schade door straling alleen kan voortkomen uit thermische verwarming van cellen. Dit is namelijk onherroepelijk bewezen door alle universiteiten en overheden. Laagfrequente straling welke een hoog stroomniveau uitzendt (hierdoor worden elektrische apparaten nou heet!)

Dit model is het meest risicovolle. Ze negeren nieuw onderzoek en hanteren oude normeringen.

Wifi-straling
Straling werende deken
  • Het Multiple Biological Effects Model

Landen als Rusland, China en veel Oost-Europese landen hebben veel strengere limieten. Deze liggen ver onder de limieten van de VS en de meeste West-Europese landen. Hier wordt namelijk gekeken naar de elektromagnetische velden over langere blootstellingsperioden. Niet alleen naar de thermische effecten.

Dit model wordt steeds vaker gehandhaafd omdat nieuw onderzoek blijft aantonen dat er negatieve biologische effecten in het lichaam optreden door straling. Zonder thermische veranderingen.

  • Het Voorzorg Model

Er zijn enkele landen die nog verder zijn gegaan, deze hanteren namelijk een voorzorgs-aanpak met betrekking tot straling. Dit betekent in het kort dat: Indien er onaanvaardbare schade aan mensen door straling wetenschappelijk aanneembaar is, maar tot op heden onzeker, zullen er maatregelen genomen worden om die schade te voorkomen of te verminderen.

iPhone 7/8
Stralingsvrij telefoonhoesje

De landen die zulke blootstellingsnormen hebben opgesteld zijn bijvoorbeeld Italië, Zwitserland en België. Hiermee minimaliseren ze de nog onbekende risico’s van radiofrequentie (RF) en elektromagnetische velden. Deze landen kiezen ervoor om eerst het tegendeel te bewijzen en niet hun inwoners als levende proefkonijnen te gebruiken.

In tegenstelling tot straks in paniek te reageren, gaan deze landen ervanuit dat het huidige onderzoek welke aantoont dat elektromagnetische velden negatieve gevolgen heeft op onze gezondheid, straks juist nog meer nadelige gevolgen zal laten zien.

Hoe worden elektromagnetische velden gemeten

Wat zijn dan precies de limieten met betrekking tot de verschillende vormen straling? Er zijn Radiofrequentie en EMF-straling metingen. Een veel gebruikte standaard om te meten is de “Specific Absorption Rate” of SAR-limiet. Hiermee wordt de snelheid waarmee radiogolven door het lichaam worden geabsorbeerd gemeten. In watt per kilogram.

Een internationale SAR-norm is de ICNIRP, deze is door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel erkent. Uiteindelijk zijn er in 2011 nieuwe stralingsnormen opgesteld.

Video over 5G straling (in het Engels):

 

De SAR-limieten zijn behoorlijk gelijk bij de meeste landen. De gehele EU, Japan en Australië gebruiken de ICNIRP-limieten. Noord-Amerikaanse FCC SAR-normen zijn soepeler dan in Europa. Toch zijn er dus ook enkele landen die strengere EMV-blootstellingsregels handhaven.

Europa

Aanvankelijk was Europa een koploper m.b.t. de draadloze netwerken, vanwege strengere normeringen is Europa achteropgeraakt met het uitrollen van 5G.

anti straling ook tegen 5G
Straling blokkerende tablet hoes en deken in gebruik

De meeste landen gebruiken de ICNIRP-richtlijnen voor openbare RF-blootstelling. Dit zijn de landen die strengere normen hanteren: België, Italië, UK en Zwitserland.

Momenteel heeft België de strengste voorschriften met betrekking tot RF-blootstelling.

De normering in Brussel is 50 keer strenger dan internationale normen. Het 5G netwerk kan niet worden uitgerold onder die normeringen.

De regionale minister van Milieu, Céline Fremault, heeft de implementatie van 5G vertraagd en heeft aangegeven de inwoners niet als proefkonijnen te willen gebruiken.

In landen zoals de UK, Italië en Zwitserland zijn er geregeld protesten tegen 5G. Tijdens plaatselijke testen zijn er ook veel gevallen van negatieve bijeffecten opgetreden. Hierdoor is het uitrollen van 5G in deze landen vertraagd. Er zijn namelijk ook politieke personen die zich hierover uiten in de media.

Anti straling oortjes
Nieuwe stralingsvrije Air-tube oortjes

Vergelijkingen en de toekomst

Normeringen zijn in de meeste landen verschillend. Toch zijn het vooral Noord-Amerika, Korea en veel West-Europese landen die een soepele norm hanteren m.b.t. straling. Deze landen zullen eerst de nadelige gevolgen moeten ervaren voordat de acties worden heroverwogen.

Landen als Zwitserland, België, Rusland en de meeste landen in Oost-Europa, hebben een veiligere norm gehandhaafd. Eerst maar eens echt zien of het niet gevaarlijk is voordat ze hun inwoners aan hoge 5G straling levels blootstellen.

Het onderzoek naar 5G zal in dek komende jaren sterk toenemen omdat er groeiende zorgen zijn.. Het bewustzijn onder de bevolking groeit. Hopelijk zal dit resulteren in weloverwogen beslissingen en veiligheidsnormen.

Anti straling tablet hoes tegen 5G straling
Anti straling tablet hoes in gebruik

Wil je zelf al enkele stappen ondernemen om blootstelling aan EMF-straling te reduceren? Bekijk dan hier onze artikelen. De meest gebruikte artikelen zijn:

  1. De Air-tube oortjes: Deze oortjes werken met holle luchtbuizen welke de straling niet doorlaten, tevens is de kabel extra beveiligd tegen straling.
  2. De Anti straling laptoppad: De laptoppad wordt veel gebruikt door mensen die nog op de bank of in bed hun laptop gebruiken. De straling blokkerende laptoppad blokkeert en absorbeert de straling.
  3. De Straling werende deken: Deze deken is gemaakt van organische bamboe en blokkeert ook de verschillende vormen van straling. Ideaal voor op reis of thuis op de bank of in bed.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven