Draadloos opladen

Zorgt het draadloos opladen van mobiele apparaten voor een gevaarlijk stralingsniveau?

Lees hier over de voor- en nadelen van het draadloos opladen van uw smartphone en andere apparaten.

Het altijd maar blijven knoeien met oplaadkabels zal hoogstwaarschijnlijk in de komende jaren verdwijnen of flink verminderen. Draadloos opladen is al steeds gebruikelijker. Alles draait om gemak en design. Alhoewel deze “verbetering” niet eens heel veel uitmaakt, het scheelt wellicht 1-2 seconden en het oplaad kabeltje hoeft niet meer gebruikt te worden.

We weten onderhand dat alles was draadloos is juist zorgt voor extra straling. Hoeveel invloed hebben deze draadloze opladers in het vergroten van de blootstelling aan straling? Lees hieronder meer over de technologie en de impact op onze gezondheid.

De ontwikkeling van draadloos opladen

Het draadloos opladen van mobiele telefoons is pas sinds kort meer gebruikelijk geworden. Het bestond al wel bij Samsung in 2015 maar eigenlijk werd het pas bij de laatste iPhone-modellen meer gebruikt.

We kennen het concept van draadloos opladen van andere producten voordat het voor mobiele telefoons geschikt werd gemaakt. Bijvoorbeeld voor draadloze headsets en verschillende keukenapparatuur. Tevens is het ook mogelijk om veel elektrisch gereedschap draadloos op te laden. Je hebt vaak nog wel een kabel tussen het oplaadstation en het stopcontact, maar het is wel minder gedoe. Nu wordt het meer mainstream omdat de nieuwste auto’s, hotels en sommige restaurants draadloos opladen aanbieden.

Anti straling hoesje
Anti straling telefoon hoesje

Wat is de technologie achter draadloos opladen?

De oorsprong van draadloos opladen gaat al terug naar meer dan 100 jaar geleden. Destijds bedacht Nikola Tesla namelijk de magnetische inductie, wat nu de basis vormt voor draadloos opladen.

Lees hier een blog over de invloed van straling in elektrische auto’s.

Magnetische inductie is nu de standaard voor het draadloos opladen. Bijna alle smartphones worden op deze manier opgeladen. Daarnaast zijn er nieuwere technologieën in ontwikkeling, zoals het gebruiken van radiofrequenties of echografie.

Draadloos opladen door inductie maakt gebruik van een oscillerend veld tussen de 110 en 205 kHz om stroom op te wekken met een magnetisch veld. Het wekt vermogen op tussen niet-resonerende maar nauw gekoppelde spoelen. Des te groter de spoelen, des te groter het magnetisch veld en energie die wordt opgewekt.

Daarnaast is een groot voordeel van deze techniek dat het zeer efficiënt is met de energie. Vaak wordt er tussen de 30-60% overgedragen naar de ontvangerspoel. Toch is het ook een gevoelige technologie, de spoelen moeten nauwkeurig gekoppeld zijn, een kleine trilling kan de verbinding al verbreken.

Andere technologieën voor het draadloos opladen van apparaten

Het MIT uit de VS heeft een andere technologie bedacht. De basis is hetzelfde alleen wordt er een hogere frequentie gebruikt, welke dus meerdere apparaten tegelijkertijd kan opladen. Nadeel is dat de efficiëntie een stuk lager is en dat de straling die vrijkomt zeer sterk is.

Bekijk hier de straling werende deken welke zeer effectief is tegen alle vormen van straling. 

Draadloos opladen door radiofrequentie is een andere optie die ontwikkeld wordt. Deze oplader straalt EMF-straling en radiofrequenties uit. Op deze manier wordt de energie wordt de energie door het apparaat omgezet in elektriciteit. Bovendien is dit natuurlijk erg handig omdat er een afstand tussen het apparaat en de oplader mogelijk is. Tevens kunnen er hier ook meerdere apparaten tegelijkertijd opgeladen worden. Groot nadeel is dat deze oplaadmethode waarschijnlijk het schadelijkst is. De blootstelling aan elektromagnetische velden is hierbij veruit het grootst.

Wifi-straling
Straling werende deken in gebruik in bed

Hoogstwaarschijnlijk worden de resonant en radiofrequentie oplaad methodes verder ontwikkeld vanwege het gebruikersgemak. Dit zal zich ontwikkelen naar grotere en sterkere apparaten die meer straling zullen uitzenden. Kortom, meer risico op gezondheidsproblemen door straling.

Regelmatige en langdurige blootstelling aan straling kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Lees hier onze blog over de verschillende gezondheidsrisico’s. Tevens kan er DNA-schade en mentale schade ontstaan.

Onze aanbevelingen met betrekking tot draadloze opladers

In het kort; blijf bij het gebruik van opladers met een kabel. Het gemak of de tijdsbesparing is het risico simpelweg niet waard. Juist omdat we al constant aan elektromagnetische velden zijn blootgesteld is het van belang om dit zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het advies ook om internet voor de laptop bekabeld te houden.

Mocht u echt draadloze opladers willen gebruiken, of u kunt niet anders. Zorg er dan voor dat deze in kamers liggen waar personen zich niet lang bevinden. De dagelijkse leefruimtes moeten zoveel mogelijk vrij blijven van elektronische apparaten en straling.

Hier kunt u een interessante blog lezen over straling en het gebruik van Feng Shui.

Tevens is het belangrijk om de slaapkamer vrij te hebben van elektronica en draadloze oplaadstations. Blootstelling aan straling is schadelijk voor uw slaap. Juist tijdens het slapen is uw lichaam aan het herstellen. Leg uw telefoon in een andere kamer indien u deze draadloos oplaadt.

Draadloos opladen
Anti straling tablet hoes in gebruik op schoot

Voorkom het gebruiken van het apparaat wanneer deze aan het opladen is. De laders zorgen juist voor extra straling. Daarnaast is dit ook van belang bij bekabeld opladen. Wanneer de telefoon verbonden is met een stopcontact dan staat deze ook onder elektrische spanning.

Let op: de anti straling DefenderShield hoesjes zijn niet geschikt voor het draadloos opladen. Haal altijd de telefoon uit het antistraling hoesje.

BLOG: Wat is 5G? Wat zijn de risico’s van 5G straling? 

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven