Straling in auto

Is de straling in elektrische auto’s gevaarlijk?

De auto’s worden steeds luxer en milieuvriendelijker. Daar hoort tegenwoordig ook een aardig pallet aan elektrische voortuigen bij. De meest bekende zijn natuurlijk de Tesla modellen. Volgens Bloomberg zal in 2040 meer dan de helft van alle voertuigen elektrisch aangedreven zijn. Helaas voor de straling gevoelige mensen zijn deze nieuwe elektrische voertuigen een flinke stralingsbron. Ze zenden veel elektromagnetische veldstraling of wel EMF-straling uit.

Elektromagnetische straling komt vrij bij de meeste technologieën die een stekker of batterij gebruiken. Helaas is er in de laatste jaren bewezen dat deze EMF-straling schadelijk is voor mensen. Langdurige blootstelling is nadelig voor de gezondheid.

5G normen
Stralingsbronnen zijn tegenwoordig overal

De opkomst van elektrische auto’s

De technologie van elektrisch rijden was al ontwikkeld in 1832. Destijds was ongeveer een derde van alle auto’s in de VS elektrisch. Vooral vrouwen reden graag elektrische auto’s, omdat ze stil en eenvoudig te besturen waren.

Ook Thomas Edison was een voorstander van elektrisch rijden. Hij verdiepte zich in de technologie om deze verder te verbeteren. Omdat er meer geld met olie te verdienen viel en tankstations snel een opmars maakten, verdween in 1935 de laatste elektrische auto.

Nu, tientallen jaren later, omdat er nu kennis is over de schaarste van de grondstoffen en de negatieve gevolgen voor de planeet, maken de elektrische voertuigen weer een opmars.

anti straling
Een anti straling tablet hoes en een straling werende deken in gebruik

Elektrische auto’s en de EMF-stralingsrisico’s

Het gevaar van straling is vooral dat het niet zichtbaar is en dat er op korte termijn ook geen hele ernstige gevolgen zijn. Net zoals met roken, is de schade pas over 10-20 jaar zichtbaar. Deze omvatten onder andere cel schade, DNA-fragmentatie, vruchtbaarheidsproblemen, neurologische ziekten en kanker.

Twee belangrijke vormen van straling zijn de extreem lage frequentie, ELF-straling. Deze straling wordt uitgezonden door batterijen, interne circuits en onderdelen. Radiofrequente straling, RF-straling, komt van apparaten die draadloze verbindingen hebben. Zoals zendmasten, mobiele telefoons, laptops, bluetooth en wifi-straling.

ELF-straling is dus een lagere frequentie maar heeft op lange termijn ook negatieve gevolgen voor mens en milieu. Afstand en tijd spelen hier een cruciale rol. Hoe dichter u bij een batterij of andere bron in de buurt bent, hoe groter het risico.

In een elektrische auto zit een behoorlijke batterij. Tevens bevindt de batterij zich op een zeer korte afstand van de persoon. Daarnaast bevinden zich in de nieuwe auto’s een geweldig aantal elektrische circuits. Direct om u heen. De blootstelling aan ELF-straling en ook RF-straling is dus immens.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Tesla auto’s

De meest bekende elektrische autobouwer is natuurlijk Tesla. Ze zijn momenteel meer waard dan menig autobouwer die al 20-30 jaar op de markt is. Niet alleen de aandrijving is anders bij elektrische auto’s, juist ook de structuur van de auto is volledig anders.

Tesla haar missie is om de wereld op groene energy te laten rijden. Ze zijn er heilig overtuigd dat de technologie nog verbeterd wordt en ze uiteindelijk milieuvriendelijker en goedkoper zullen zijn.

Veel elektrische autofabrikanten stoppen alle onderdelen zoals de lader en omvormer op de plek waar normaliter de benzinemotor zat. Tesla heeft ervoor gekozen om de grote accu centraal onder de auto te plaatsen. Daarnaast maakt tesla gebruik van de energiecellen uit het 18650 cilindrische formaat.

De meeste straling
Anti straling tablet hoes

Alhoewel de duurzaamheid en prestaties erg indrukwekkend zijn, is er bij elektrische auto’s en vooral bij Tesla modellen, het gevaar voor EMF-straling zorgwekkend. De volledige auto is een grote stralingsbron. Van de accu tot de technologie in de deuren, van het wifi en bluetooth signaal tot het auto-pilot rijden.

Een professor aan de University of California heeft recentelijk zijn zorgen geuit over de extreme ELF-waarden die vrijkomen bij elektrische auto’s. Volgens hem kunnen hybride en elektrische auto’s kanker veroorzaken.

Tevens heeft het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie ook elektromagnetische velden als kankerverwekkend gecategoriseerd. Er is een limiet waaraan producenten zich moeten houden. Helaas dateert deze regelgeving tot ergens rond 1995.

Video over de gevaren van elektromagnetische velden (in het Engels):

Welke zorgen zijn er over EMF-straling in auto’s?

Een gemiddeld persoon brengt veel tijd door in hun voertuigen. Dagelijks naar werk heen en weer. In het weekend wordt de auto voor uitstapjes gebruikt. Noem het maar op.

Zoals eerder al genoemd is het dus niet alleen de accu die zich op korte afstand van uzelf bevindt. Ook alle andere soorten van elektromagnetische velden zijn in moderne auto’s zeer aanwezig. Daarnaast fungeert ook het frame van de auto als een kooi die de straling daarbinnen juist erger maakt en vasthoudt.

Deze studie van de Scripps Clinic in California, toonde recentelijk aan dat hoge EMF-waarden de bestuurders slaperig maken. De studie liet zien dat mensen die langdurig aan autostraling waren blootgesteld, 52 minuten eerder in slaap vielen. Tevens zijn er natuurlijk de bekende symptomen van EMF-blootstelling, namelijk duizeligheid, hoofdpijn en andere irritaties.

Air-tube headset
Air-tube oortjes in gebruik

Het frame van de auto

Een kooi die elektromagnetische velden van buitenaf tegenhoudt en de straling van binnenin juist vasthoudt en versterkt, wordt ook wel een Faraday-Kooi genoemd. Het frame van de auto functioneert dus een beetje hetzelfde. Door alle vormen van elektromagnetische velden die zich in de auto bevinden, zoals WIFI-straling, Bluetooth-straling en GSM-straling, kan dit erg gevaarlijk zijn.

Hoe kun je EMF-blootstelling verminderen tijdens het autorijden?

 1. Zorg ervoor dat u zo min mogelijk andere mobiele apparaten gebruikt.
 2. Zet uw telefoon en andere mobiele apparaten in de vliegtuigmodus.
 3. Indien u moet bellen, probeer ergens te stoppen of houdt de telefoon in de buurt van een raam. Tevens is het een optie op een Air-tube headset te gebruiken.
 4. Download muziek van tevoren via bijvoorbeeld Spotify.
 5. Probeer hightech boardcomputers zo min mogelijk te gebruiken.
 6. Gebruik een straling werende deken om op te zitten.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen elektromagnetische velden? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 gedachten over “Is de straling in elektrische auto’s gevaarlijk?”

 1. Goede middag, 23 december werd onze nieuwe peugeot 2008 e afgeleverd. Op weg naar huis ervaarde ik misselijkheid. De dagen daarna kreeg ik een Brainwave, hoofdpijn, druk in mijn hoofd, honger gevoel en werd ik moe in de auto.
  Wij hebben hem nu weer terug gebracht naar de garage en een andere benzine auto terug genomen.
  Snap niet dat er niet veel meer mensen last van hebben van dit probleem. Je leest er wel meer over maar niet veel.
  De verkoper zei eerst wij hebben dit nog nooit eerder meegemaakt , maar wat later gaf hij toe dat het binnen hun bedrijf 1 keer eerder voor was gekomen.

 2. Hoi Monica,
  Ik heb dezelfde ervaring. Gelukkig reageerde mijn lichaam direct zodat ik de auto snel weg kon doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven