laptopstraling

Laptopstraling: een onbekende en onzichtbare bedreiging

Laptopstraling is iets waar veel mensen niks vanaf weten en ook niet over nadenken. Het is een onbekende en tevens ook onzichtbare bedreiging. Toch laten meerdere studies zien dat laptopstraling een serieus gevaar is in onze samenleving.

Elektromagnetische veldstraling (EMV) wordt door alle mobiele apparaten uitgezonden. Dit zijn natuurlijk ook de mobiele telefoon, televisies, vaste Pc’s en magnetrons. Al deze stralingsbronnen kunnen op den duur gevaarlijk worden, toch zijn sommige aspecten van de laptopstraling uniek.

Welke soorten straling komen er uit een laptop?

Een laptop wordt voornamelijk redelijk dicht of zelf op het lichaam gebruikt. Daarnaast is dit ook vaker voor een langere tijdsperiode. Vooral wanneer we de laptop direct op onze schoot gebruiken kan het zeer schadelijk zijn. Op deze manier stellen we ons lichaam bloot aan een intense stralingsniveaus.

De laptopstraling kan in twee hoofdvormen verdeeld worden. Namelijk Extreem lage frequentie (ELF en Radiofrequente (RF) straling.

Ten eerste wordt er door laptops extreem lage frequentie straling gemaakt. De laptop gebruikt namelijk energie om alle functies uit te voeren. Die interne delen van de laptop zenden de ELF-straling uit. Dit zijn alle processen die de laptop uitvoert, zoals de harde schrijf besturen en de processor werkende houden. De nieuwere laptops zijn vaak veel zuiniger en gebruiken dus minder energie, wat dus ook resulteert in minder straling.

Laptoppad
De laptoppad in gebruik op schoot.

Ten tweede wordt er door laptops radiofrequentie straling uitgezonden. Dit is de straling die gebruikt wordt om te connecten met het internet, bluetooth, wifi en 4G en 5G. De laptop heeft namelijk een ontvanger en een zender. Voornamelijk de zender zorgt voor de RF-straling.

Ten slotte is er eigenlijk nog een derde vorm van straling. Namelijk warmtestraling, oftewel thermische straling. Een laptop heeft een ingebouwde ventilator die de warme lucht boven een bepaalde temperatuur afvoert. Op deze manier blijft de laptop wel goed gekoeld maar de hete lucht kan gevaarlijk zijn voor de laptopgebruiker. Juist ook wanneer deze direct op schoot gebruikt wordt dan kan de warmtestraling brandplekken veroorzaken.

Gevaren van laptopstraling

Experts en onderzoekers weten al vele jaren dat blootstelling aan hitte en elektromagnetische velden gevaarlijk kan zijn. Juist bij langdurige en hoge concentraties, wat steeds meer aan het voorkomen is in ons digitale tijdperk. Enkele gezondheidsrisico’s zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, slapeloosheid, kortademigheid en nog vele andere gezondheidsproblemen.

Daarnaast zijn er nog ernstigere gevolgen wanneer je de laptop veel op je schoot gebruikt. Dit kan dan resulteren in onvruchtbaarheid en huidbeschadiging. Binnen het tijdsbestek van een uur kan er al een temperatuursverhoging plaatsvinden van 2.7 graden rondom je geslachtsdelen, dit resulteert in een lager aantal zaadcellen. Mocht je dergelijke gezondheidsklachten ervaren, dan raden we aan een arts te raadplegen.

Antistraling
Straling en warmtestraling wordt geblokkeerd door de laptoppad.

Studies naar straling

Enkele recente studies naar straling hebben de effecten op vruchtbaarheid en cel- en DNA-schade duidelijk laten zien. In de huidige tijd wordt er steeds vaker stralingsbronnen op korte afstand tot ons lichaam gebruikt. Het wordt een steeds groter deel van ons leven. Vervolgstudies die nu gaande zijn zullen deze langetermijneffecten nog duidelijker in kaart gaan brengen.

Dr. Martin Pall heeft onlangs een overzicht gemaakt van alle effecten die vooral laptops maar ook andere mobiele apparaten op ons lichaam kunnen hebben. Dit is een overzicht van de meest belangrijke en impactvolle effecten:

 1. Negatieve effecten op het zenuwstelsel en de hersenen. Dit resulteert in neurologische en neuro psychiatrische aandoeningen.
 2. Negatieve effecten op het hormonale/endocriene systeem.
 3. Resulteert ook in oxidatieve stress door vrije radicalen die ook bij chronische ziekten van invloed zijn.
 4. Negatieve effecten op het DNA. Door langdurige blootstelling aan straling wordt er in het DNA-weefsel breuken veroorzaakt.
 5. Cel doding door straling bij mannen wat kan resulteren in onvruchtbaarheid.
 6. Verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en bij mannen. Tevens een lager libido en een hogere kans op een abortus. Juist laptopstraling is hier een grote boosdoener omdat deze vaak dicht in de buurt staat van de geslachtsorganen.
 7. Beschadigde cellen in het lichaam bij 15 verschillende mechanismen welke kunnen resulteren in het vormen van kanker.

Hoe kun je een laptop veiliger gebruiken?

Zoals eerder aangegeven lopen er momenteel honderden onderzoeken naar de lange termijneffecten van blootstelling aan straling. Dit wordt nu bekeken bij jongeren, volwassen en ook senioren. Toch is er al voldoende informatie beschikbaar die laat zien dat extreme blootstelling aan straling zeker gevaarlijk is. Het is dus zeker al te adviseren om nu bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen!

Wanneer je de laptop op tafel of op een laptopstandaard gebruikt is het al behoorlijk veilig. Mocht je de laptop op schoot of dicht tegen het lichaam aan gebruiken, dan is een straling blokkerende laptoppad een zeer goede optie om blootstelling aan straling te voorkomen/reduceren.

Menig arts heeft als maatstaf voor elektromagnetische velden een level van 1-3mG. De meeste nieuwe laptops halen makkelijk 150mG uit de onderkant van de laptop. Hoe groter de afstand tussen de laptop en het lichaam, des te beter het is.

Antistraling laptoppad
De anti straling laptoppad.

Enkele stappen om het gevaar van laptopstraling te verminderen:

 • Plaats de laptop op een tafel of bureau.
 • Indien mogelijk, gebruik een muis en een los toetsenbord.
 • Wilt u de laptop op schoot of dicht op het lichaam gebruiken, gebruik dan een antistraling laptoppad. Deze blokkeert alle vormen van straling, inclusief warmtestraling en 5G straling.
 • Gebruik geen kussen als item om afstand te creëren, dit resulteert vaak in een oververhitte laptop.
 • Zorg voor een bekabelde internetverbinding om de blootstelling aan Wifi-straling te voorkomen.

BLOG: Wat is 5G? Wat zijn de risico’s van 5G straling? 

Meer weten over anti straling producten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 gedachte over “Laptopstraling: een onbekende en onzichtbare bedreiging”

 1. Beste
  Ik wil iets meer weten over bekabeling laptop, mijn meter geeft dan meer E Field straling aan en wat kan ik het beste kopen ter bescherming.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven