air-tube headsets

Is de straling die vrijkomt bij bluetooth koptelefoons veilig? Goede alternatieven zijn stralingsvrije air-tube headsets.

Hoe veilig zijn bluetooth koptelefoons? De snelle toename in populariteit van draadloze koptelefoons en het alternatief van stralingsvrije air-tube headsets.

In 2017 werden er 368 miljoen koptelefoons en headsets ter wereld verkocht. In 2016 waren dit voor het eerst meer draadloze headsets dan bedrade headsets. Dit was 54% van de totale omzet en 17% van de totale verkoop. Tevens was 2015 het jaar dat Apple de draadloze AirPods op de markt bracht. Deze zijn echt 100% draadloos. 

Stralingsvrije oortjes
Air-tube oortjes in gebruik

Dit jaar zal het bedrijf naar verwachting tussen de 50-55 miljoen AirPods verkopen. In 2021 zal dat aantal waarschijnlijk verdubbeld zijn. Ook liggen er nog andere varianten op de plank die zullen worden goedgekeurd, waardoor dit aantal nog kan gaan stijgen. De toekomst is draadloos. 

Gelukkig is een gedeelte van de consumenten voorzichtig met deze draadloze hoofdtelefoons. Als je erover nadenkt hoe ze werken en de EMF-straling die ze produceren is dat zeker begrijpelijk. De radiofrequentie van Bluetooth is tussen de 2.4 en 2.485 GHz. Deze straling verzendt audio, data en tekst over korte afstanden. De meeste apparaten kunnen tot 10 meter emitteren.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat radiofrequenties (lage-energie-stralingsemisssies) biologische veranderingen kunnen veroorzaken. Dit loopt van DNA-fragmentatie tot neurologische schade. Bluetooth werkt dus wel op lagere intensiteiten dan mobiele signalen, toch kan deze gevaarlijk zijn. Voornamelijk door twee dingen, 1) het langdurige gebruik, 2) de positie in het oor. 

Welke gevolgen geeft EMF-blootstelling aan het hoofd 

air-tube headsets

Juist ons hoofd is erg gevoelig voor straling omdat het uit zachtgeleidend weefsel en uit zoute vloeistof bestaat. Onze hersencellen communiceren juist via elektromagnetische signalen, deze zijn vatbaar om onderbroken te worden. Dit kan dus juist door andere elektromagnetische velden, zoals bluetooth en mobiele frequenties. 

Dit zijn enkele gevolgen van langdurige EMF-blootstelling: 

Veranderingen op het biologische niveau 

Een oud docent van het Imperial College in London, schreef in zijn publicatie “The Biological Effects of Weak Electromagnetic Fields” over de gevaren en gevolgen van korte golflengten. Hierin toonde hij aan dat door de korte pulsen van Bluetooth en mobiele straling, beschadigingen aan onze cellen ontstaan. Dit kan resulteren in DNA-schade, wat ons vatbaarder maakt voor andere ziektes, waaronder kanker. Tevens treedt door deze straling dicht bij het hoofd neurologische schade op. 

Depressies en zware hoofdpijn

Op verschillende internet forums staan al meerdere posts en artikelen over het ontstaan van hoofdpijn door het gebruik van draadloze koptelefoons. In 2016 is er een artikel gepubliceerd door Dr. Martin Pall waarin hij samenvat wat er tot nu toe is onderzocht m.b.t. EMF-straling. Hij focuste op de neurologische gevolgen die tot nu toe bekend waren. Deze waren voornamelijk gelinkt aan depressies en hoofdpijn.

Van elektromagnetische velden is aangetoond dat ze calcium kanalen activeren welke verantwoordelijk zijn voor neurale communicatie. Verschillende studies met dieren toonden aan dat een lage blootstelling al veel verschillende gevolgen had. 

Tinnitus 

Deze samenvatting van 165 klinische onderzoeken toonde aan dat stralingsemissies van mobiele telefoons tinnitus veroorzaakte of verergerde. Tinnitus is het gevoel hebben van oorsuizen, bijna 1 op de 5 mensen loopt hiermee rond. 

Welke andere opties met betrekking tot koptelefoons zijn er?

Deze negatieve gevolgen op de gezondheid zijn natuurlijk niet gewenst. Toch zijn de draadloze opties soms erg handig, bij presentaties of trainingen bijvoorbeeld. Desalniettemin zijn juist die nieuwste producten het gevaarlijkst m.b.t. straling. 

Normale bluetooth koptelefoons werken met een draad die de oordopjes verbinden. De zender zit dan vaak in de nek, die zender is hetgeen wat gevaarlijk is, de bron van de straling. Het zijn dus juist de earpods en zenders die in de oren zitten die de schadelijkste optie voor onze gezondheid zijn.

Veel mensen zijn op zoek naar andere opties dan draadloze producten. Hiermee worden dergelijke gezondheidsrisico’s vermeden. Traditionele koptelefoons stralen amper EMF-emissies uit. Tevens is het een optie om een akoestisch signaal te gebruiken door middel van Air-tube koptelefoons. 

Stralingsvrije Air-tube headset
Air-tube headset

Hoe werkt een standaard bedrade headset?

De normale headsets worden aangesloten in een “signaalbron”, bijvoorbeeld een radio of smartphone. Dit zorgt ervoor dat het geluid wordt omgezet naar een elektrisch signaal. Alle elektrische signalen zenden EMF-straling uit, de extreem lage frequentie straling. 

Dat signaal wordt via de kabel naar de oordopjes geleid, die geven via de speaker een akoestische toon af. De EMF-straling is dus van de bron tot het oor aanwezig. Deze straling is niet zeer sterk, de Bluetooth opties zijn schadelijker. 

Bijna niemand ziet de bekabelde koptelefoons als een gevaarlijke bron van straling. Het zijn toch maar normale draden. Desalniettemin heeft de afstand tot de bron hier een grote rol, de stralingssterkte stijgt wanneer de afstand korter is. Alle oortjes zijn EMF-zenders en ze worden direct tegen ons hoofd aan geplaatst. 

Wetenschappers hebben deze bedrade koptelefoons vaker getest. Er zijn verschillende artikelen en video’s geplaatst die laten zien wat de mate van straling is die daarbij vrijkomt. Dit onderzoek liet zien dat EMF-emissies hoger lager dan 3mG, wat het dubbele is van de veiligheidsnorm. 

Stralingsvrije Air-tube headsets 

De DefenderShield EMF-stralingsvrije Air-tube koptelefoon is een andere optie voor de bekabelde en Bluetooth varianten. Indien je graag lang naar muziek of podcasts luistert, dan is de stralingsvrije Air-tube headset met luchtslang een overweging waard. 

De Air-tube headsets zijn een veilig alternatief voor bluetooth headsets. Air-tube headsets

Deze EMF-vrije koptelefoons gebruiken kleine luidsprekers op een veilige afstand van het hoofd. Het geluid wordt van een elektrisch signaal omgezet naar een akoestisch signaal door luchtbuizen. Op deze manier kan er geen EMF-emissie richting het hoofd komen. Bij vergelijkbare testen is de gemeten hoeveelheid EMF-emissie nul.

Air-tube headsets zijn een veilig alternatief voor standaard koptelefoons. Ze zijn EMF-stralingsvrij en bieden gemoedsrust. De meest veilige optie is het gebruik van speakers, op de tweede plek komen de air-tube headsets. Ze vermijden namelijk de volledige blootstelling aan EMF-straling richting het hoofd. 

BLOG: Wat is 5G? Wat zijn de risico’s van 5G straling? 

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

1 gedachte over “Is de straling die vrijkomt bij bluetooth koptelefoons veilig? Goede alternatieven zijn stralingsvrije air-tube headsets.”

  1. Pingback: Is bluetooth schadelijk? - Audiotester

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven