Elektromagnetische velden

Is de iPhone 12 veilig?

Is de iPhone 12 veilig? Onderzoek in Nederland en Frankrijk

In de wereld van technologie en mobiele telefoons staat Apple bekend om zijn innovatieve ontwerpen en geavanceerde functies. De recente iPhone 12 is geen uitzondering, maar er is een twist in het verhaal. De Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) in Nederland heeft aangekondigd te onderzoeken of de iPhone 12 te veel straling uitzendt. Is de iPhone 12 veilig? Als deze bevindingen bevestigd worden, zou de verkoop van dit populaire toestel zelfs in Nederland kunnen worden stilgelegd, vergelijkbaar met wat er al in Frankrijk gebeurt.

Het Franse verkoopverbod voor de iPhone 12

In Frankrijk heeft de verkoop van de iPhone 12 al een tijdelijk verbod opgelegd gekregen. Dit verbod is het resultaat van een test uitgevoerd door de Franse toezichthouder ANFR, waaruit bleek dat de iPhone 12 te veel straling uitzendt. Het is een alarmerend signaal, aangezien Apple normaal gesproken bekendstaat om zijn strenge naleving van veiligheidsvoorschriften. Europese toezichthouders nemen deze situatie echter uiterst serieus.

straling blokkerende tas
Straling blokkerende tas

Samenwerken om straling te controleren

Europese toezichthouders werken nu nauw samen om de stralingsniveaus van verschillende mobiele telefoons steekproefsgewijs te controleren. Deze gezamenlijke inspanning heeft als doel ervoor te zorgen dat alle mobiele telefoons, inclusief de iPhone 12, voldoen aan de stralingsnormen die zijn vastgesteld om de volksgezondheid te beschermen.

Nederlandse Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) neemt de kwestie serieus

In Nederland heeft de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) de taak om smartphones te controleren op naleving van de stralingsnormen. De Franse toezichthouder heeft de RDI geïnformeerd over de resultaten van hun test, wat de bezorgdheid over de iPhone 12 heeft vergroot. Een woordvoerder van de RDI heeft bevestigd dat ze deze kwestie serieus nemen, maar ze zijn van plan om eerst in overleg te gaan met Apple voordat ze verdere stappen ondernemen.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Wat als de iPhone 12 in Nederland wordt verboden?

Mocht de RDI tot de conclusie komen dat de iPhone 12 in Nederland te veel straling uitzendt, dan kan de verkoop van het toestel in Nederland ook worden stilgelegd. Op dit moment is dit echter nog niet aan de orde, volgens de woordvoerder van de RDI.

Is de iPhone 12 veilig?
Anti straling hoesje

Gezondheidsrisico’s: hoe zit het?

Ondanks het feit dat de iPhone 12 inderdaad meer straling lijkt uit te zenden dan is toegestaan, zijn de gezondheidsrisico’s volgens Monique Beerlage van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden nihil. Dit platform is een samenwerking tussen gerenommeerde organisaties zoals het RIVM, de RDI en de GGD. Volgens Beerlage zijn de Europese normen zo streng dat een kleine overschrijding geen gezondheidsschade oplevert. Deze normen zijn echter niet willekeurig vastgesteld; ze zijn vooral bedoeld om mensen met bepaalde aandoeningen te beschermen. Daarnaast zijn deze normeringen alweer zeer gedateerd, ruim 10 jaar geleden ging niemand ervan uit dat we soms wel 4-6 uur per dag met onze telefoon bezig zijn.

Hoe werkt straling in telefoons?

Beerlage legt uit dat de straling van een telefoon bepaalde delen van ons lichaam heel licht kan opwarmen. Dit kan gezondheidsschade veroorzaken bij mensen die deze warmte niet goed kunnen afvoeren vanwege een aandoening. Aangezien smartphones voortdurend draadloos verbonden zijn met zendmasten, moeten ze meer straling uitzenden als de antenne verder van ons vandaan staat. In Europa is de maximale SAR-waarde (Specifieke Absorptie Ratio) vastgesteld op 2 watt per kilo lichaamsgewicht om elk risico op gezondheidsschade uit te sluiten.

Oplossing: een software-update

Apple lijkt het probleem waarschijnlijk met een software-update te kunnen oplossen. Via een update kan het zendvermogen van de iPhone 12 worden verlaagd, waardoor de straling weer binnen de Europese normen valt. Voor mensen die zich zorgen maken over straling, heeft Beerlage een goede tip: “Zet je telefoon tijdens het bellen op de speaker of gebruik oortjes en houd hem bij je vandaan.” Hierdoor kan de hoeveelheid straling die je lichaam bereikt aanzienlijk verminderd worden.

stralingsmeters
Stralingsmeter

Apple’s reactie op de beschuldigingen

Apple heeft gereageerd op de beschuldigingen van de Franse toezichthouder ANFR door te stellen dat ze twijfelen aan de testresultaten. Het bedrijf beweert dat meerdere onafhankelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de iPhone 12 voldoet aan de normen voor stralingsemissie. De kwestie is dus nog niet definitief opgelost en zal ongetwijfeld verdere aandacht krijgen.

In conclusie is de bezorgdheid over de straling van de iPhone 12 een belangrijk onderwerp dat zowel in Nederland als in Frankrijk aandacht krijgt. Hoewel de gezondheidsrisico’s volgens deskundigen op dit moment als laag worden beschouwd, blijft het van groot belang dat mobiele telefoons voldoen aan de geldende stralingsnormen om de veiligheid van gebruikers te waarborgen. We zullen nauwlettend moeten volgen hoe deze kwestie zich ontwikkelt en welke maatregelen Apple en Europese toezichthouders zullen nemen om ervoor te zorgen dat de iPhone 12 veilig in gebruik blijft. Voor meer informatie over dit onderwerp en de laatste ontwikkelingen, kunt u onze relevante artikelen hieronder raadplegen:

  1. Waarom Frankrijk de verkoop van iPhone 12 heeft stopgezet
  2. Hoe straling van telefoons werkt en waarom het van belang is
  3. De rol van Europese toezichthouders bij het waarborgen van stralingsnormen
  4. Het belang van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Meer weten over anti straling producten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Winkelwagen
Scroll naar boven