gezondheidsrisico's van de moderne technologie

Onthulling van de verborgen gezondheidsrisico’s van de moderne technologie: Waar moeten we ons bewust van zijn?

In deze tijd speelt moderne technologie een grote rol in ons dagelijks leven. Van tv’s en telefoons tot computers en tablets, we worden voortdurend omringd door en maken gebruik van de nieuwste gadgets. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat er verborgen gezondheidsrisico’s verbonden zijn aan sommige van deze technologieën. Van de straling van mobiele telefoons tot het blauwe licht van onze schermen, het is belangrijk dat we ons bewust zijn van deze potentiële gevaren en maatregelen nemen om onszelf te beschermen. In dit artikel bekijken we enkele van de meest voorkomende gezondheidsrisico’s van moderne technologie, en wat we kunnen doen om onze blootstelling daaraan tot een minimum te beperken.

gezondheidsrisico's van de moderne technologie

Inleiding tot de moderne technologie en het effect ervan op onze gezondheid

Moderne technologie kan worden gedefinieerd als de toepassing van wetenschappelijke kennis en het technische proces om praktische problemen op te lossen. Met andere woorden, het is elk apparaat of toestel dat elektriciteit of een andere krachtbron gebruikt om een taak uit te voeren. En het is om ons heen sinds het begin van de industriële revolutie. Sinds de jaren vijftig is het gebruik van technologie exponentieel toegenomen, en vandaag de dag is het een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Internet, smartphones, slimme apparaten en andere gadgets hebben ons productiever gemaakt, maar ze brengen ook bepaalde potentiële gezondheidsrisico’s met zich mee. Als we het over moderne technologie hebben, hebben we het vooral over elektriciteit en magnetisme, de twee meest voorkomende stralingsbronnen die EMV’s (elektromagnetische velden) uitzenden. Deze straling ontstaat door de energiestroom door draden, transformatoren en andere elektrische apparatuur. En het kan de gezondheid van mens en dier aantasten, gezondheidsrisico’s van de moderne technologie worden steeds vaker aangetoond.

Straling van mobiele telefoons en andere draadloze apparaten

Mobiele telefoons zenden elektromagnetische straling uit, voornamelijk in de vorm van radiofrequentie (RF) energie. Hoewel deze energie te laag is om als warmte te worden opgemerkt, is ze krachtig genoeg om een elektrische stroom in ons lichaam op te wekken. Hoewel dit meestal ongevaarlijk is, bestaat er enige bezorgdheid dat langdurige blootstelling aan gsm-straling het risico op bepaalde gezondheidsproblemen kan verhogen. Gezondheidsrisico’s van de moderne technologie worden steeds meer bekend. Om het level van straling aan te duiden, wordt RFU gebruikt. Hogere RFU-waarden betekenen niet noodzakelijkerwijs meer straling, maar ze wijzen wel op een hoger potentieel. De gemiddelde RFU-waarde van een mobiele telefoon is bijvoorbeeld 0,19-0,38. Hoewel dit nog binnen het veiligheidsbereik ligt, wordt een RFU-waarde van 0,81-1,59 al als hoog beschouwd.

Gezondheidsrisico's

De gevaren van blauw licht van onze schermen

Blauw licht is een soort licht dat wordt aangetroffen in onze schermen, zoals onze computerschermen of smartphoneschermen. Het wordt ook uitgezonden door TL-lampen en LED-lampen. Het is een soort hoogenergetisch zichtbaar licht (HEV) met een korte golflengte tussen 400 en 480 nm. Blauw licht heeft korte golflengten die schadelijker zijn voor de ogen dan het rode licht met lange golflengte. In tegenstelling tot rood licht gaat blauw licht dus rechtstreeks naar de achterkant van onze ogen, waar het wordt omgezet in fotonen. Deze fotonen worden vervolgens omgezet in vrije radicalen, die vermoedelijk schade toebrengen aan het oogweefsel. Dit proces wordt fototoxiciteit genoemd, waarbij licht een biologisch systeem beschadigt. Personen die buitensporig veel tijd voor hun computer doorbrengen, lopen een groter risico op het ontwikkelen van oogziekten zoals maculadegeneratie, die het gevolg is van veroudering. Het kan ook leiden tot een verhoogde kans op het ontwikkelen van staar, glaucoom en netvliesaandoeningen.

De potentiële gezondheidsrisico’s van EMV’s

Elektromagnetische velden zijn een potentieel gevaar van de moderne technologie. Ze worden gecreëerd door elektriciteit en worden gemeten door een geigerteller. Elektromagnetische velden zijn een vorm van straling die wordt afgegeven door elektriciteitsleidingen, computersystemen, elektrische apparaten en andere elektronische apparaten. Andere veel voorkomende bronnen van elektromagnetische straling zijn radiogolven, microgolven en ultraviolet licht. Elektromagnetische velden ontstaan door de stroom van een elektrische stroom door draden. Deze velden zijn onzichtbaar en kunnen niet worden gevoeld. Een elektromagnetisch veld kan echter gevaarlijk zijn wanneer het zich te dicht bij het lichaam of in het lichaam bevindt. Blootstelling aan een elektromagnetisch veld wordt in verband gebracht met gezondheidsproblemen, waaronder een verhoogd risico op kanker.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

De potentiële gezondheidsrisico’s van 5G

5G is de vijfde generatie draadloze communicatietechnologie. Het 5G-netwerk zal naar verwachting 10 keer sneller zijn dan 4G en een 100 keer grotere capaciteit hebben. Hoewel het wijdverbreide gebruik van 5G nog niet is bereikt, is het zeker nu al belangrijk om zich bewust te zijn van de potentiële gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan. De elektromagnetische straling van 5G zal sterker zijn dan die van 4G. Dit elektromagnetische veld kan het risico op bepaalde gezondheidsproblemen vergroten. De elektromagnetische straling van 5G kan ook het natuurlijke ritme van levende organismen verstoren. Het kan ook het risico op elektromagnetische overgevoeligheid verhogen, een aandoening waarbij iemand negatief reageert op elektromagnetische velden.

gezondheidsrisico's van de moderne technologie

Tips om blootstelling aan straling en blauw licht te verminderen

  • Mobiele telefoons: Probeer de luidsprekerfunctie of een air-tube headset te gebruiken om de hoeveelheid straling die u via de microfoon ontvangt te verminderen. Als u uw telefoon gebruikt, probeer er dan zo min mogelijk tijd aan te besteden. En probeer te bellen met een anti straling hoesje.
  • Computerschermen: Probeer een computerschermfilter te gebruiken, die tot 99% van het schadelijke blauwe licht van computerschermen kan wegfilteren. Installeer f.lux op uw computer, die de kleur van het scherm verandert in geel als het avond is, wanneer er minder blauw licht in de atmosfeer is.
  • Wifi: Zet wifi uit en gebruik een ethernetkabel om verbinding te maken met internet. Of zet wifi zoveel mogelijk automatisch uit via een tijdschakelaar.
  • Slimme apparaten: Probeer je apparaten niet te lang aan te laten staan. Zet ze uit als je ze niet nodig hebt.
  • Elektrische apparaten: Als u apparaten gebruikt, probeer ze dan minstens een 30cm van uw lichaam vandaan te houden.
  • Elektrische dekens: Gebruik deze nooit! Gebruik een straling werende deken in plaats van andere dekens.
  • Draadloze telefoons: Schakel over op telefoons met snoer in plaats van draadloze telefoons, omdat de elektromagnetische velden sterker zijn bij draadloze telefoons.
  • Andere voorzorgsmaatregelen: Blijf uit de buurt van elektrische velden. Vermijd het gebruik van uw telefoon buiten en in de buurt van hoogspanningsgebieden. Houd uw computer uit de buurt van uw lichaam als hij aan staat. Gebruik een laptop alleen op schoot in combinatie met een laptoppad.

Mogelijke gezondheidseffecten op lange termijn

Er is geen bekend gezondheidseffect op lange termijn in verband met de straling van mobiele telefoons. Veel onderzoekers geloven echter dat langdurige blootstelling aan gsm-straling het risico op bepaalde gezondheidsproblemen kan verhogen. Gezondheidsrisico’s van de moderne technologie zijn dus hoogstwaarschijnlijk aanwezig. Zij geloven ook dat er mensen zijn die kwetsbaarder zijn voor deze straling, zoals zwangere vrouwen en kinderen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat langdurige blootstelling aan blauw licht van computerschermen schadelijk is voor de gezondheid. Maar zoals gezegd kan het leiden tot een verhoogd risico op oogziekten zoals maculadegeneratie. Ander onderzoek toont aan dat langdurige blootstelling aan elektromagnetische velden het risico op het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsaandoeningen, waaronder kanker, diabetes en hartziekten, kan verhogen.

gezondheidsrisico's van de moderne technologie

Te nemen preventieve maatregelen

– Verminder uw gebruik van moderne technologie. Het is beter ze minder vaak en korter te gebruiken dan ze te veel te gebruiken. U kunt ook proberen uw telefoon thuis te laten als u uitgaat.

– Gebruik een air-tube headset of luidspreker in plaats van de telefoon tegen uw oor te houden.

– Gebruik een computerschermfilter.

– Zet wifi uit als je het niet nodig hebt.

– Zorg ervoor dat al uw elektrische apparaten op veilige afstand van uw lichaam staan wanneer u ze gebruikt.

– Vermijd het gebruik van uw telefoon buiten en in de buurt van hoogspanningsgebieden.

– Houd uw computer uit de buurt van uw lichaam als hij aan staat. Of gebruik bij een laptop ook een laptoppad.

– Blijf uit de buurt van elektrische dekens als ze in gebruik zijn. Gebruik een anti straling deken.

– Schakel over op bedrade telefoons in plaats van draadloze telefoons.

– Zorg ervoor dat u geen magnetron in huis hebt.

– Gebruik een stralingsmeter om te checken of uw apparaten veilig zijn.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Conclusie

Er zijn verschillende gezondheidsrisico’s van de moderne technologie. De moderne technologie brengt veel mooie dingen met zich mee, maar wees je ook bewust van de nadelen. Ga er verstandig mee om. Houd zelf de controle. Merk je dat je echt verslaafd eraan bent, neem dan maatregelen.

BLOG: Wat is 5G? Wat zijn de risico’s van 5G-straling? 

Meer weten over anti straling producten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven