Wat zijn veilige niveaus van elektromagnetische straling?

Wat zijn veilige niveaus van elektromagnetische straling?

In dit technologische tijdperk zijn apparaten die elektromagnetische straling uitzenden een standaard onderdeel van ons leven geworden. Deze mobiele en vaste apparaten zenden elektromagnetische straling uit (EMV-straling).

Dit is onder andere apparatuur zoals ultrasone apparaten, röntgenmachines, andere medische apparatuur en magnetrons. Daarnaast zijn er natuurlijk veelgebruikte apparaten zoals de tv, wifi-router, laptop, tablet en smartphones. De FDA heeft de volgende eisen gesteld aan wanneer een apparaat daadwerkelijke elektromagnetische straling uitstraalt; Het apparaat moet elektriciteit gebruiken om een elektronisch circuit van stroom te voorzien.

Zoals bij de meeste mensen bekend is elektromagnetische straling in twee soorten verdeeld: Ioniseren en niet-ioniseren. Wat eigenlijk betekend of de straling chemische bindingen in ionen kan verbreken of niet.

iPhone 13
Anti straling telefoon hoesje

Ioniserende EMV-straling is overduidelijk slecht voor de mens omdat het moleculen kan opbreken en daardoor DNA-schade kan veroorzaken. Maar is EMV-straling die niet-ioniserend is dan veilig? Daar kan niet zo eenvoudig antwoord op gegeven worden omdat er veel factoren meespelen.

Ten eerste zijn er nog geen onderzoeken die lang genoeg lopen om uit te sluiten dat langdurige blootstelling aan straling volledig veilig is. Nog is er definitief onderzoek welke bevestigd dat niet-ioniserende straling ziektes zoals kanker kan veroorzaken. Toch zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat langdurige blootstelling aan EMV-straling, kan leiden tot enkele nadelige gezondheidseffecten.

Stralingsnormen in de VS

Mobiele apparaten zoals mobiele telefoons, tablets en laptops, zenden extreem lage frequentie (ELF) en radiofrequentie (RF) straling uit. Daarnaast genereren ze warmtestraling.

Ook al zijn deze apparaten binnen een recordtijd een groot onderdeel van ons leven geworden binnen de laatste 10-15 jaar, er wordt nog weinig onderzoek gedaan naar de lange termijneffecten. Tevens is er geen overheidsinstantie die de gevaren van niet-ioniserende straling bestudeert of reguleert.

Het enige wat er momenteel is in de VS zijn enkele richtlijnen. De FCC heeft 1,6 W/KG in 1 gram weefsel als limiet gesteld. Dit is de maximale straling die door het lichaam geabsorbeerd kan worden. Dat wordt ook SAR of Specific Absorption Rate genoemd.

Het belang van digitale gezondheid
Anti straling sjaal en muts

Daarnaast richt de FDA zich alleen op de medische apparatuur. Verschillende instanties zeggen dan ook dat de niet-ioniserende straling veilig is; omdat er een gebrek aan bewijs is dat het bijvoorbeeld met kanker in verband zou kunnen staan.

Dit is natuurlijk absurd. Het gebrek aan informatie kan niet een reden zijn om iets veilig te achten. Normaliter wordt er altijd uitvoerig onderzoek gedaan naar de veiligheid van nieuwe ontwikkelingen. Maar de overheid houdt zich tot nu toe van de domme. Er kan ook niet eens beweerd worden dat het al veilig is door metingen omdat de blootstelling ieder jaar toeneemt. Wat het effect daarvan is over 10-15 jaar zullen we pas over 10-15 jaar weten.

Meer recente studies suggereren dat niet-ioniserende elektromagnetische velden schadelijk kunnen zijn. Mits deze blootstelling aan straling op lange termijn, 10-20 jaar op dagelijkse basis plaatsvindt. Wat natuurlijk bij heel veel mensen zo is. Bij sommige in extreme mate bij andere veel minder. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat er nu extra onderzoek gedaan moet worden om de veiligheid echt goed te toetsen.

stralingsmeters
Trifield Stralingsmeter

Internationale stralingsnormen

De International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) is in Europa een organisatie die onafhankelijk richtlijnen opstelt. Ze doen onderzoek naar de gevaren van niet-ioniserende straling en verspreiden daar informatie over, ook mogelijke gezondheidsrisico’s.

Een afdeling van de WHO helpt daarbij en heeft criteria bedacht op basis van gegevens die dateren uit de jaren tachtig en negentig. Zwaar gedateerd dus. Niemand had in die tijd kunnen voorzien dat we in de huidige dag uren met onze telefoon bezig zijn, achter de laptop zitten, achter de TV zitten, WIFI-routers in huis hebben, smart-TV’s hebben, slimme meters in huis hebben etc.

De richtlijnen die in 1998 en 2009 zijn opgesteld m.b.t. de maximale bloostelling aan elektromagnetische velden zijn dus ook niet meer relevant. De veiligheidslimieten de ze destijds hebben bedacht zijn 2,0 W/kg in 10g weefsel. Wat dus al 5x zo streng is al in de VS.

In een bijgevoegd document van het ICNIRP 2009 besluit, refereren ze aan enkele recentere onderzoeken. Die onderzoeken laten mogelijke bijwerkingen zien van langdurige blootstelling aan straling, zoals carcinogeniteit (verhoogd risico op kanker).

Toch geven ze aan dat er nog onderzoek ontbreekt om echt duidelijke bevindingen te publiceren. Wat dus aangeeft dat er nog onzekerheden zijn over mogelijke schadelijke gezondheidseffecten. Daarnaast is onderzoek van 2-3 jaar geleden eigenlijk alweer gedateerd omdat de technologische ontwikkelingen in een moordtempo doorgaan. Zonder dat er onderzoek naar de veiligheid is gedaan.

Universele anti straling hoes
Universele anti straling hoes

Conclusie

Helaas zijn er geen duidelijke “veilige” stralingsnormen. De veilige niveaus van elektromagnetische straling zijn bij iedereen onbekend. Er zijn alleen richtlijnen opgesteld, die eigenlijk op onvoldoende onderzoek gebaseerd zijn. De normeringen voor deze thermische absorptie zijn niet relevant voor onze lichamen. Alleen voor het vergelijken van stralingsemissies tussen elektronische apparaten.

Langdurige en intensieve blootstelling aan straling is een onvermijdelijk onderdeel van ons huidige leven. Het is mogelijk om bloostelling aan straling te reduceren, iets te voorkomen, en te wachten met nieuwe gadgets.

Er worden nu vele onderzoeken gestart die niet-ioniserende straling gaan onderzoeken. Toch zijn er al behoorlijk wat aanwijzingen dat langdurige en intensieve blootstelling niet gezond is voor het lichaam. Het is daarom belangrijk om er alles aan te doen om blootstelling aan EMV-straling te beperken.

Vermijden van heftige blootstelling aan straling is het belangrijkste advies. Het behalen van veilige niveaus van elektromagnetische straling is een haalbaar doel. Probeer er verstandig mee om te gaan. Houdt ook vooral afstand tot de apparaten waar mogelijk en probeer altijd tijd te creëren waarin het lichaam zich kan ontgiften van de straling. Bekijk in onze shop enkele handige producten om de blootstelling aan straling te reduceren: shop.

Zie hieronder een interessante video (in het Engels) met enkele tips over hoe je jezelf kunt beschermen tegen straling: 

BLOG: Wat is 5G? Wat zijn de risico’s van 5G-straling? 

Meer weten over anti straling producten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven