Draadloze oortjes en de gezondheidsrisico’s. Hoe veilig zijn AirPods?

AirPods zijn niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. Overal kom je het gebruik ervan tegen: in de sportschool, in het vliegtuigen of op kantoor. Ook op scholen en bij de mensen die wachten op het stoplicht worden AirPods veel gebruikt. Hoewel de populariteit van draadloze oortjes groot is, zitten er niet volgens iedereen alleen maar voordelen aan. Zo vinden sommigen AirPods, naast een slechte geluidskwaliteit, een korte levensduur hebben en veel te duur zijn. Wij vinden de blootstelling van constante draadloze elektromagnetische veldstraling (EMV) vanuit het gezondheidsoogpunt het grootste nadeel.

Draadloze oortjes en EMF straling emissies

 

Recent zijn in verschillende publicaties vermeld dat AirPods door middel van de Bluetooth-zenders gevaarlijke elektrische signalen door de hersenen kunnen sturen.

Sinds de introductie van AirPods in 2017 is er nog maar weinig bekend  over het dragen van Bluetooth EMF-straling apparatuur dichtbij het hoofd en lichaam. Dit maakt het gebruik ervan   in potentie een risicovolle manier om naar muziek, podcasts, films te luisteren.

Locatie van de Bluetooth-zender en waarom het belangrijk is

 

In meerdere van onze blogposts hebben we het al beschreven. Hoe dichterbij je bij een EMV straling device bent, hoe gevaarlijker het apparaat wordt. Airpods spanning hierbij de kroon, omdat deze niet alleen direct in het oor geplaatst worden, maar tevens het meest dichtbij onze hersenen worden aangebracht. 

Een gewaardeerd docent van het Imperial College of London, Dr. Andrew Goldsworthy, beschreef hoe de snelle stijg-en-daaltijden van pulsen de korte golflengten tussen Bluetooth-headsets de cellen van de mens kunnen beschadigen. De blootstelling door middel van AirPods hieraan kan dus mogelijk permanente DNA-schade veroorzaken en het risico op kanker vergroten.

Er wordt hierbij nog onderscheid gemaakt tussen twee soorten Bluethooth-headsets:

  • Draadloze AirPods. Deze liggen in het oor, waarbij de zender (de bron van straling), direct in beide oren wordt geplaatst en dichtbij de hersenen.
  • Standaard Bluetooth draadloze oortjes. Deze hebben een draad die van het ene oor naar het andere gaat, met één zender in de buurt van de nek.
Draadloze AirPods: De zenders van volledig draadloze Bluetooth-earpods zitten direct in de gehoorgang.

 

Standaard Bluetooth-oordopjes: De zender bevindt zich in de nek, verder van het brein verwijderd.

Ondanks dat allebei de Bluetooth-hoofdtelefoons schadelijk kunnen zijn bij langdurig gebruik, zorgt de locatie van de zender bij de AirPods ervoor dat deze de meest schadelijke optie voor hoofdtelefoons is. 

Video over draadloze oortjes (in het Engels)

 

Hoe kun je op een veilige manier luisteren?

Het staat buiten kijf dat de symptomen en gezondheidseffecten van wireless headsets nadelig zijn voor de gezondheid. Draadloze AirPods kunnen handig zijn, maar er zijn veel veiligere manieren om naar een podcast of muziek te luisteren. 

Je kunt EMV-straling naar het hoofd verminderen door gebruik te maken van bedrade hoofdtelefoons of je de straling naar het hoofd helemaal elimineren met behulp van Air Tube-hoofdtelefoons.

  • Traditionele bedrade hoofdtelefoon
    Bij  het aansluiten van een ‘gewone’ bekabelde hoofdtelefoon bijvoorbeeld een laptop, gaat er een elektrisch signaal door de draad van de hoofdtelefoon. Hierdoor hoor je pas iets op het moment dat het signaal de luidspreker in het oor bereikt. Dit signaal produceert extreem lage frequentie (ELF) straling die door de hoofdtelefoon wordt uitgezonden. Deze straling is een stuk minder intens dan een Bluetooth-signaal dat door de lucht gaat.
  • Hoofdtelefoon met luchtslang
    Een nog beter alternatief voor Airpods zijn de Stralingsvrije Air-Tube oortjes. Hiermee komt er helemaal geen EMV straling via de koptelefoon bij je oor en bij je hoofd. Deze Air Tube hoofdtelefoon stuurt geluid naar de luidspreker via holle luchtbuizen in plaats van via traditionele draden. Nog voordat het signaal je oor bereikt, hebben de speakers het elektrische signaal reeds omgezet in een akoestisch signaal. Het akoestische signaal gaat via de holle flexibele luchtslangen naar de oordopjes. Geheel vrij van metalen geleiders en in wezen nul Gauss, omdat er geen sprake is van elektrische geleiding of EMV-overdracht.

Stralingsvrije oortjes

Het is niet moeilijk om je dagelijkse omgeving veiliger te maken van EMV straling. Het toepassen van eenvoudige manieren, zoals het  Stralingsvrije Air-Tube oortjes, kan een groot voordelig effect hebben op jou en je gezondheid.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven