Straling en hormonen

Wat zijn de effecten van straling op je hormonen?

Straling heeft effect op onze hormonen. Deze resultaten zijn wetenschappelijk beoordeeld door twee doctoren: Dr Russell John Kort en Joanette Biesbesheimer, beiden biologen.

Hoe beïnvloed EMF-straling je hormonen en het endocriene systeem?

Elektromagnetische velden hebben op eigenlijk alle organen negatieve effecten, helaas dus ook op het endocriene systeem. Het endocriene systeem bestuurt zeer veel functies in ons lichaam, het is dus belangrijk om te weten hoe u die schadelijke effecten zo veel mogelijk kunt voorkomen.

Wat zijn de functies van het endocriene systeem?

Het netwerk van klieren vormt het endocriene systeem, deze scheiden hormonen af en helpen de interne communicatie. De drie belangrijkste functies zijn:

 • Het aanmaken van hormonen die uw stemming, groei en ontwikkeling, organen en voortplanting beheersen
 • Sturen de afgifte aan van de hormonen
 • Sturen de hormonen in de bloedbanen

Wat precies zijn klieren?

Klieren zijn kleine organen die door het hele lichaam hormonen produceren en afgeven. Er bestaan twee soorten klieren; endocriene en exocriene klieren. De klieren zoals slijmklieren, zweetklieren en speekselklieren zijn exocriene klieren.

Dit zijn de belangrijkste endocriene klieren:

 • Bijnier
 • Hypofyse
 • Thymus
 • Schildklier
 • Hypothalamus
 • Alvleesklier
 • Pijnappelklier
 • Voortplantingsorganen

Al deze klieren werken natuurlijk vlekkeloos samen zodat de interne omgeving goed blijft functioneren.

Antistraling

Wat precies zijn hormonen en wat doen ze?

Hormonen zijn de chemische boodschappers van ons lichaam. Ze spelen een zeer belangrijke rol in verschillende lichamelijke processen.

Deze hormonen schieten door onze bloedbanen en matchen met bepaalde cellen. Dan passen ze in de plaats voor de cel receptor. De hormonen zorgen dus niet alleen voor stemmingswisselingen.

Hormonen controleren bijvoorbeeld de volgende functies:

 • Seksuele gezondheid
 • Slaap
 • Immuunsysteem
 • Spiergroei
 • En nog veel meer

Deze studie die in Frontiers in Immunology is gepubliceerd liet zien dat geslachtshormonen en omgevingsfactoren (bijvoorbeeld EMF-straling) het immuunrespons kunnen beïnvloeden.

Onevenwichtigheden in de hormonen dankzij hormoonontregelaars

Wanneer de hormoonhuishouding in balans is, dan voelt iemand zich energiek en levendig. Hormonen zijn zeer krachtig maar kunnen snel verstoord worden. Dan wordt de homeostase verstoord. Dit hoeft niet te komen door de puberteit, een zwangerschap op de menopauze.

Enkele symptomen van hormonen die in disbalans zijn:

 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaarheid
 • Opgeblazen gevoel
 • Depressie
 • Onverklaarbare gewichtsveranderingen
 • Constipatie
 • Dunner haar

Wat kan de natuurlijke afscheiding van hormonen in de war brengen? Meestal zijn dit chemische stoffen, die staan ook bekend als hormoon ontregelaars. Bijvoorbeeld pesticiden, dioxines, vlamvertragers, chemicaliën in kookgerei en nog veel meer.

De blootstelling aan de meeste van deze chemische stoffen is natuurlijk niet dodelijk. Toch kunnen ze hele kleine veranderingen aanbrengen waardoor je niet meer optimaal functioneert. De eerdergenoemde gevolgen worden voor veel mensen als normaal ervaren, terwijl ze dat zeker niet zijn.

Een nieuwe hormoonontregelaar: EMF-straling

 

Officieel is straling geen hormoon ontregelaar omdat het geen chemische stof is, toch kunnen elektromagnetische velden dezelfde effecten hebben. Vooral chronische blootstelling aan straling kan flinke gevolgen hebben voor het endocriene systeem.

De effecten van elektromagnetische velden op het endocriene systeem:

Effect op melatonine – Pijnappelklier

De pijnappelklier geeft het hormoon melatonine af. In recente studies is herhaaldelijk laten zien dat een chronische blootstelling aan straling de cyclische afscheiding van melatonine kan beïnvloeden. Dit resulteert in een verstoring in het circadiane ritme van het lichaam. Tevens heeft het invloed op de voortplantingscyclus.

Effect op metabolisme – Hypofyse en bijnieren

De hypofyse en de pijnappelklier regel samen het metabolisme en de fysiologie van het lichaam. Deze produceert weer verschillende hormonen. Mochten die hormonen door externe factoren verstoord worden, dan kan dit invloed gaan hebben op de groei en ontwikkeling.

Ook de bijnieren zijn natuurlijk zeer belangrijk voor de stofwisseling van het lichaam. In een onderzoek op ratten is aangetoond dat straling een groot effect heeft de hormonen en tevens structurele veranderingen in de bijnier veroorzaakte. Dit is zeer verontrustend nieuws omdat er dus een stevige implicatie is dat dit bij mensen hetzelfde is. Belangrijk dus om vooral kinderen tegen EMF-straling te beschermen.

Effect op de darmgezondheid – Alvleesklier

De darmen worden ons tweede brein genoemd. Steeds meer studies laten zien dat dit een cruciaal orgaan is van het lichaam. De darmen hebben direct invloed op onze hormonale levels.

Tevens hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat straling invloed heeft op de insuline levels van ratten. Daarnaast is er ook aangetoond dat elektromagnetische velden invloed hebben op het glucoselevel in het bloed.

Vruchtbaarheid en voortplanting – eierstokken en testikels

Elektromagnetische velden hebben invloed op het neuro-endocriene, wat zorgt voor veranderingen in het hormoon huishouden. Dit kan resulteren tot onvruchtbaarheid. Daarnaast hebben twee studies laten zien dat EMV’s de melatonine levels beïnvloeden, dit heeft een effect op het voortplantingssysteem. Tevens liet deze studie met koeien zien dat na blootstelling aan EMF-straling de esoterische cyclus werd verlengd, hierdoor nam de ovulatie af.

Bij mannen is de laatste 30-40 jaar de vruchtbaarheid sterk afgenomen. In sommige landen tot wel 30%. Veel studies hebben laten zien dat elektromagnetische velden nadelige effecten hebben op de geslachtshormonen. Kortom, houd dus goed in de gaten dat je niet te veel wordt blootgesteld aan elektromagnetische velden.

iPhone 11 Pro

Wat kun je doen om hormonale onevenwichtigheden te bestrijden?

Het is duidelijk dat elektromagnetische velden negatieve effecten hebben op hormonen. Probeer stappen te maken om uzelf hiertegen te beschermen, voor nu en voor in de toekomst. Hier enkele concrete stappen:

Beperk de blootstelling aan apparaten welke EMF-straling uitzenden: Reduceer de tijd dat je de technologie gebruikt. Neem technische pauzes om het lichaam en de hormonen te laten herstellen.

Gebruik EMF-straling bescherming: Bescherm de meest kwetsbare delen van uw lichaam. Tijdens het bellen kunt u een EMF-blokkerende hoes gebruiken of een EMF-vrije koptelefoon. Indien u de laptop op schoot gebruikt is het te adviseren om een DefenderShield laptoppad of een Straling werende deken te gebruiken.

Pas natuurlijk manieren toe om de hormonen in evenwicht te brengen: enkele voorbeelden zijn regelmatig sporten, gezonde voeding met genoeg eiwitten, vermijd suikers en geraffineerde koolhydraten, drink groene thee en zorg voor voldoende en goede slaap.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Mits u een wetenschappelijk rapport wilt lezen over de gevaren van straling, volg dan deze link. 

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven