EMF en autisme

Is er een verband tussen autisme en blootstelling aan EMF-straling?

Heeft EMF-straling invloed op de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden, sociale interactie en resulteert het in obsessieve interesses van een persoon? Autisme beïnvloed elke persoon anders en in lichtere of zwaardere mate. Medici vragen zich af waarom het sommige mensen beïnvloed en anderen niet.   

In de laatste 10 jaar is het aantal kinderen dat met autisme is gediagnostiseerd sterk toegenomen. Daarom wordt er hevig gezocht naar mogelijke oorzaken. Blootstelling aan elektromagnetische velden kan potentieel gezien een hoofdoorzaak zijn. 

Interesse in dit onderwerp. U kunt zich hier INSCHRIJVEN voor onze nieuwsbrief! 

Straling werende buikband
Anti straling laptophoes in combinatie met een straling werende buikband

Statistieken met betrekking tot autisme

De statistieken worden iedere twee jaar bijgewerkt door het centrum voor ziektecontrole en preventie. Het meest recente rapport liet zien dat tussen 2016 en 2018 er weer een toename van 15% was bij kinderen. 

Daarnaast werd vastgesteld dat jongens 4 keer meer kans hebben op de diagnose autisme dan meisjes. Tevens wordt autisme pas vaak gediagnostiseerd met 4 jaar terwijl het na 2 jaar al goed zichtbaar is. Niemand weet waarom deze aandoening veroorzaakt wordt. 

Wat is er tot op heden over de mogelijke oorzaken bekend: 

 • Hoe ouder de ouders des te groter de kans op kinderen met autisme
 • Wanneer het eerste kind autisme heeft is de kans voor het tweede kind 2 – 18 % 
 • Vaccinaties spelen een rol als oorzaak bij autisme

Wat is het verband tussen EMF-straling en autisme?

Alle straling die van mobiele telefoon, tablets en laptops afkomt wordt ook wel EMF-straling genoemd. Recente onderzoeken tonen aan dat de elektromagnetische straling veel verschillende gezondheidsproblemen veroorzaakt. Bijvoorbeeld hoofdpijn, huiduitslag, DNA-fragmentatie, vruchtbaarheidsproblemen en schade aan cellen. 

Daarnaast kan EMF-straling ook cellen biologisch veranderen en beschadigen. Dit heeft ook invloed op de DNA-synthese. Wilt u hier meer over lezen, dat kan via deze link. Ook heeft nieuw onderzoek een duidelijker verband gelegd tussen EMF-straling en autisme. 

Kinderen en schermtijd
Klein meisje die een tablet gebruikt

De Stanford University heeft in 2011 een research gedaan naar identieke tweelingen. Dit onderzoek sprak eerder onderzoeken tegen en toonde aan dat ongeveer 50% van het risico voor autisme bestaat uit omgevingsfactoren. Tevens hebben ze gekeken welke factoren een groot risico spelen en daarbij focusten ze op EMF-stralingsbronnen. 

Professor Richard Lathe van de universiteit uit Edinburgh heeft vastgesteld dat herhaaldelijke blootstelling aan magnetron en EMV-straling een kind vatbaar maakt voor autisme. Er was een duidelijk verband zichtbaar in de toename van autisme en huishoudelijke microgolfapparaten. Dit was in de begin jaren tachtig. 

De invloed van EMF-blootstelling op de hersenen

Autisme is een neurologische aandoening en ontstaat door verschillen in de vorming van de hersenen. 

Deze studie uit 2013 bracht aan het licht dat symptomen van autisme overeenkwamen met symptomen van overmatige blootstelling aan elektromagnetische velden. Dit waren onder andere verlaagd glutathionniveau, immuun afwijkingen en lagere activiteit van het anti-oxidatieve stresssysteem. Juist bij mensen met autisme komt oxidatieve stress vaak voor. Tevens is het ook bewezen dat EMF-straling oxidatieve schade veroorzaakt. 

Vroeger dacht men dat EMF-straling alleen thermische effecten veroorzaakte door cellen door hitte te beschadigen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat elektromagnetische velden ook niet-thermische effecten kunnen veroorzaken. 

Tablethoes
Anti straling tablet hoes in gebruik

Een dokter aan de Washington St. University heeft deze niet-thermische effecten onderzocht. De belangrijkste ontdekking was dat spanningsafhankelijke calciumkanalen (VGCC’s) door straling worden beïnvloed. Kortom, EMV’s activeren VGCC’s wat resulteert in een toename van intercellulair calcium. Wat weer is verbonden is met autisme. Lage niveau’s van EMF-straling activeren VGCC’s. Met de huidige richtlijnen voor de maximale straling niveaus wordt iedereen hier dagelijks aan blootgesteld. 

Welke manieren zijn er voor zwangere vrouwen om blootstelling aan EMF-straling te minimaliseren?

De verschillende onderzoeken in de laatste jaren hebben eenduidig laten zien dat EMF-straling schadelijk kan zijn, vooral voor de ontwikkeling van baby’s en kinderen. 

Het is daarom dus erg belangrijk om blootstelling aan EMF-straling tijdens de zwangerschap zo veel mogelijk te reduceren. Tevens zijn kinderen erg gevoelig voor EMV-straling omdat hun lichaam en weefsel zich nog aan het ontwikkelen is. De hersenen zijn extra gevoelig omdat ze uit veel water bestaan en bij kinderen zijn de schedels nog veel dunner. 

Er zijn verschillende preventieve maatregelen die ouders kunnen nemen om blootstelling aan EMF-straling te verminderen: 
 • Minimaliseer de schermtijd voor mobiele telefoons, tablets en laptops
 • Houd elektronische apparaten uit de buurt wanneer u ze niet gebruikt
 • Plaats de mobiele telefoon nooit op uw buik, in uw beha of in uw zak
 • Schakel de WIFI-modus zoveel mogelijk uit
 • Indien u de telefoon niet nodig heeft zet deze dan op vliegtuigmodus
 • Mocht u de telefoon willen gebruiken, doe dit dan met een EMF-stralingsvrij hoesje
 • Bij zwangerschap kunt u een straling blokkerende deken gebruiken 
 • Gebruik voor laptops liever een ethernet-kabel in plaats van WIFI
 • Plaats uw router op een plek waar u niet veel tijd doorbrengt
 • Schakel s ’nachts de router volledig uit via een timer 

Toril Jelter en Cindy Sage hebben onderzoek gedaan naar het reduceren van EMF-blootstelling bij kinderen. Door het uitschakelen van babyfoons, draadloze stations en WIFI-routers werden al binnen twee weken merkbare verbeteringen waargenomen bij kinderen met autisme. 

Samenvattend, er is nog steeds veel te leren over de oorzaken van autisme en het verband met EMF-straling. Tevens ook over de effecten op kinderen en baby’s. Gelukkig zijn er makkelijke dingen die je kunt doen om de blootstelling flink te reduceren. 

Interesse in het lezen van meer blogs: volg deze link.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven