Mobiele telefoon straling

Gevaren van mobiele telefoon straling

Er komen verschillende vormen straling vrij bij het gebruik van mobiele telefoons. Dit zijn onder andere elektromagnetische velden zoals GSM-straling, WIFI-straling, Bluetooth-straling en Warmtestraling. Tijdens het bellen komt er veel GSM-straling vrij (RIVM) omdat er een constante verbinding met een zendmast gemaakt moet worden. Gevaren van mobiele telefoon straling nemen ook toe vanwege het steeds intensievere gebruik.

In een eerdere blog hebben we laten zien dat verschillende landen/gebieden andere richtlijnen aanhouden. Ieder land heeft dus wel bepaalde richtlijnen, wat betekent dat iedere overheid wel begrijpt dat overmatig gebruik/blootstelling aan straling gevaarlijk is. Sommige landen houden lage normeringen aan omdat het nog niet onomstreden bewezen is. Andere landen houden juist preventief strengere normeringen aan.

Anti straling telefoonhoes
Stralingsvrij telefoonhoesje in gebruik

Nederlandse overheid

Sommige overheden pleiten nog dat er niet voldoende onderzoek beschikbaar is welke de lange termijneffecten van straling goed in kaart brengen. Hiermee nemen ze een afwachtende houding aan. Zo ook de Nederlandse overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straling/vraag-en-antwoord/zijn-elektromagnetische-velden-gevaarlijk-voor-mijn-gezondheid

Op het kennisplatform van de overheid staat verderop echter wel dat er “aanwijzingen” gevonden zijn voor het ontstaan van bepaalde soorten kanker. In mijn mening is dat een behoorlijke “red flag”. Daarnaast wordt er ook duidelijk aangegeven dat de lange termijneffecten nog niet duidelijk zijn:  https://www.kennisplatform.nl/wetenschap-over-emv-mobiele-telefoons/

Kinderen en schermtijd

Voldoende onderzoek ja of nee?

Er wordt dus nog steeds vaak gezegd dat er niet voldoende onderzoek gedaan is naar de effecten van straling. Vooral de lange termijneffecten zijn nog niet duidelijk. In de laatste jaren is er juist heel veel bekend geworden, dat hebben meerdere onderzoekers wereldwijd bewezen.

Heel recentelijk, afgelopen oktober 2019 hebben 252 wetenschappers uit 43 landen een verzoek ingediend en ondertekend. Dit verzoek is om strengere regelgevingen/normeringen voor blootstelling aan straling te hanteren. Hier een link naar het “International Appeal”: https://emfscientist.org/index.php/emf-scientist-appeal

Hoeveel onderzoeken zijn er nodig voordat de overheid haar ogen opent?

Straling Tablet hoes
Stralingsvrije tablet hoes

Straling en kanker

De KWF-kanker bestrijding heeft ook al behoorlijk wat informatie gedeeld over de negatieve effecten van straling. Ze volgen tot op heden de adviezen van de Nederlandse Gezondheidsraad op. Het statement van de Gezondheidsraad (GR) is momenteel dat er nog geen negatieve gevolgen van mobiele telefoon straling bekend zijn. Dit vind ik weer erg voorbarig. De laatste zin van de GR is deze: “Over de risico’s op langere termijn stelt de GR dat er niets kan worden gezegd; daarvoor is een langere looptijd van het onderzoek nodig.” Ook wel; het zou kunnen dat er over 10 jaar wel bekend wordt dat langdurige blootstelling aan straling gevaarlijk is.

Daarnaast heeft de Gezondheidsraad in April 2018 wel het volgende bekend gemaakt met betrekking tot magnetische velden. “De Gezondheidsraad (GR) concludeert in haar rapport dat er een verband lijkt te zijn tussen het ontstaan van kinderleukemie door magnetische velden”. Weer een behoorlijke “red flag” lijkt mij? https://www.kwf.nl/standpunten/straling-en-kanker

Video over de effecten van straling (In het Engels):

Effecten op het hart

Deze studie heeft de effecten van elektromagnetische velden op het hart onderzocht:  https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0748233713498444 – Conclusie: Een gematigd gebruik van je mobiele telefoon heeft geen negatieve gevolgen voor het hart. Mocht je meerdere mobiele apparaten voor langere duur gebruiken, dan zijn de gevolgen nog niet 100% bekend. Hun advies: let op met het gebruik van mobiele apparaten.

Effecten op de vruchtbaarheid

Tevens zijn er in de laatste jaren enkele onderzoeken gedaan naar de invloed van straling op de vruchtbaarheid. Meerdere malen was de uitkomst dat er inderdaad een negatief effect op de zaadkwaliteit van mannen is. Zie hier een dergelijk onderzoek:  http://ceju.online/journal/2014/commenting-on-gorpinchenko-et-al-the-influence-of-direct-mobile-phone-radiation-on-sperm-439.php

België is één van de landen die zeer strenge normeringen hanteert met betrekking tot straling. Ze waarschuwen ook op verschillende overheid websites over de straling tijdens de zwangerschap. Dit is een link naar een dergelijke website met waarschuwingen: https://fanc.fgov.be/nl/zwangerschap

Straling werende buikband
Stralingsvrije laptophoes in combinatie met een straling werende buikband

Maatregelen tegen straling van mobiele apparaten

Bij Antistralingshop.nl bieden we verschillende producten aan welke helpen om de blootstelling aan straling te reduceren. Er zijn speciale anti straling telefoon hoesjes beschikbaar welke straling richting het hoofd blokkeren en absorberen. Daarnaast zijn er ook anti straling producten beschikbaar voor laptops en tablets. De lange termijn gevaren van mobiele telefoon straling zijn nog niet bekend.

Om ook tijdens het bellen of muziek luisteren de straling richting het hoofd te vermijden, kunt u overwegen om stralingsvrije Air-tube oortjes te gebruiken. Deze hebben een holle luchtbuis waardoor de straling het hoofd niet bereikt.

Tevens zijn er nieuwe straling werende dekens op de markt gebracht. Deze kun je meenemen op reis voor in het vliegtuig of voor bijvoorbeeld op de bank of in bed.

Mobiele telefoon straling
Anti straling tablet hoes

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Of shop hier:  https://www.antistralingshop.nl/product-categorie/telefoon/

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven