Elektrogevoeligheid

Elektrogevoeligheid: waarom zijn sommige mensen gevoeliger voor elektromagnetische velden dan anderen? Allergieën voor eten, ergens genetisch voor aangelegd zijn, al deze aspecten vertellen iets over onze fysiologie. 

In principe functioneert de mens en het fysieke lichaam op dezelfde wijze. We bestaan uit dezelfde lichaamsdelen en organen, onze processen zijn hetzelfde en we hebben dezelfde dingen nodig om te overleven. Toch zijn geen twee lichamen exact hetzelfde. Iedere persoon is uniek. 

Wifi-straling
Straling werende laptoppad

Dit geldt ook voor elektromagnetische straling, ook wel EMF-straling genoemd. We kunnen allemaal de negatieve gevolgen van straling ondervinden, toch zijn sommige mensen er gevoeliger voor dan anderen. Als de symptomen van EMF-blootstelling heftig zijn en regelmatig voorkomen, dan zou u last kunnen hebben van elektrosensibiliteit. Dit verschijnsel heet elektromagnetische overgevoeligheid (EHS). Wanneer de gevolgen intens zijn zoeken mensen vaak hulp bij een dokter of kunnen ze simpelweg niet dicht bij draadloze technologie zijn. 

Helaas zijn de gevaren voor elektromagnetische straling pas recentelijk algemeen bekend gemaakt. Dit betekent dat mensen die hier een aantal jaar geleden al last van hadden verkeerd werden gediagnostiseerd door hun huisarts. Vaak werden deze klachten zelfs als psychiatrische gevallen gezien. De mensen kregen dus een verkeerde behandeling en de echte oorzaak werd totaal gemist. Daarnaast speelt er ook nog een zekere stigmatisering als je aan iets lijdt wat mensen nog niet kennen of geloven. 

Afwijking in de hersenen bij EHS-personen

Recentelijk is er weer een studie geweest die EHS heeft bevestigd. Deze studie uit 2017 liet zien dat bij mensen met deze aandoening consistente afwijkingen in bepaalde hersengedeeltes opspeelden. 

Hersenafwijkingen bij EHS-personen.
Afwijkingen in de hersenen door blootstelling aan straling
MRI-scans bij mensen met elektrogevoeligheid

Door deze studie werd er beseft dat veel symptomen van EHS overeenkwamen met patiënten die langdurig aan neurotoxische chemicaliën waren blootgesteld. Bij dit onderzoek waren er acht personen die dergelijke blootstellingen hadden. Jaren later hadden ze neurologische verschijnselen, vooral hoofdpijn, trillen en cognitieve stoornissen. Die verschijnselen begonnen bij EMF-blootstelling en namen af wanneer de bron weg werd genomen. Conclusie was dat elektromagnetische straling en neurotoxische chemicaliën de gevolgen van elkaar verergeren. 

Vrouwen lijden meer aan elektrosensibiliteit 

Een andere risicofactor voor elektrosensibiliteit is uw geslacht. De vrouw is simpelweg gevoeliger voor EMV-straling. Juist terwijl vaak mannenberoepen hebben waarbij ze dicht bij stralingsbronnen zijn, zijn het de vrouwen die meer last hebben van EHS. 

Elektrogevoeligheid
Stralingsbronnen dicht tegen de hersenen aan

Er werden verschillende enquêtes verspreidt in Nederland, Japan en Finland. Hieruit bleek dat de vrouwen zeer sterk in de meerderheid waren: 68, 81 en 95 procent. De elektrogevoeligheid van vrouwen is dus behoorlijk sterker dan bij mannen. 

Waarom vrouwen gevoeliger voor elektromagnetische straling lijken is nog onduidelijk. Op dit moment is er nog niet voldoende onderzoek naar gedaan. Dit moet dus nog grondig onderzocht worden voordat we hier een antwoord op kunnen geven. 

Echter zijn er ook andere aandoeningen die vaker voorkomen bij mannen of bij vrouwen. Leveraandoening is veel voorkomender bij mannen en lupuspatiënten zijn bijna alleen maar vrouwen. Bepaalde biologische verschillen die te maken hebben met chromosomen of wateraandelen zouden hier dus een rol bij kunnen spelen. 

iPhone 11 Pro
Straling blokkerend telefoonhoesje

Daarnaast kan het meespelen dat vrouwen eerder veranderingen in hun lichaam opmerken dan mannen. Vrouwen merken sneller dat ze extra vermoeid zijn, hoofdpijn hebben of andere klachten vertonen. Bij mannen is dit juist omgekeerd, indien er niet echt een duidelijke oorzaak voor iets is dan wordt het vaak genegeerd. Een bezoek aan een arts komt zelden voor. Daarnaast is EMF-gevoeligheid is nog onbekend en zal niet snel erkend worden. 

Kortom, er is dus nog veel onderzoek nodig naar dit onderwerp. Ook naar de exacte symptomen van EHS en de erkenning van die aandoening. 

Stof tot nadenken 

EHS werd erkend toen het gebruik van laptops, smarthones en tv’s toenam. Er waren toen nog niet eens krachtige mobiele torens of zendmasten. Laat staan 4g of 5g. Tijdens het onderzoek in Nederland gaf meer dan de helft van de proefpersonen aan dat ze werden gediagnostiseerd met psychosomatische aandoeningen. Dit kon zijn chemische gevoeligheid, burn-out of het chronisch vermoeidheidssyndroom. 

Driekwart van de proefpersonen in de Finse enquête gaf aan dat het reduceren van EMF-straling de problemen lieten verdwijnen. Dit was eerder met chemische medicatie niet gelukt. 

Elektrogevoeligheid
Anti straling laptoppad en een straling werende buikband in gebruik

Ruim 80% van de mensen uit de Japanse enquête moesten maatregelen nemen om blootstelling aan EMF-straling te verminderen. Elektrogevoeligheid is een groeien probleem. Dit was vaak zelfs verhuizen naar een ander gebied en andere apparaten kopen. Veel mensen verloren hun baan en gingen minder verdienen. Bijna 1 op de 10 kon niet meer van het openbaar vervoer gebruik maken vanwege elektrogevoeligheid. 

Kortom, we krabben aan de oppervlakte van een in potentie heel groot probleem. Elektrosensibiliteit is iets wat al is aangetoond, ook in de bovenstaande onderzoeken. Hoe ernstig EHS exact is weten we nog niet. Er is nog veel onderzoek nodig terwijl we vol gas verder gaan in het draadloze tijdperk. Voor nu is het verstandig om al enkele maatregelen te nemen: bekijk hier de DefenderShield producten.

Video: Straling werende producten 

BLOG: Wat is 5G? Wat zijn de risico’s van 5G straling? 

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven