Vuile elektriciteit

Vervuilde stroom in je huis: Gevaren en oplossingen

Wat is vervuilde stroom?

Vervuilde stroom, ook wel bekend als “dirty electricity”, verwijst naar elektromagnetische velden en elektrische ruis die wordt gegenereerd door elektronische apparaten en niet-lineaire belastingen in een elektrisch systeem. Deze vervuiling kan interfereren met de standaard 50 of 60 Hz wisselstroom die in huizen wordt gebruikt, wat leidt tot een variatie in de elektrische stroom die door je huis circuleert. Vervuilde stroom in je huis is iets wat steeds vaker en in hogere concentraties voorkomt.

Hoe ontstaat vervuilde stroom?

De moderne technologie heeft ons leven op veel manieren verbeterd, maar het heeft ook geleid tot een toename van elektronische apparaten die vervuilde stroom veroorzaken. Apparaten zoals computers, televisies, LED-verlichting, opladers, en zelfs huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en wasmachines kunnen bijdragen aan de vervuiling van de stroom in je huis. Deze apparaten trekken stroom op een manier die pieken en fluctuaties in de elektrische stroom veroorzaakt, waardoor er een onregelmatige en soms schadelijke elektrische omgeving ontstaat.

Antistraling wifi router hoes
Anti straling router hoes

De gevaren van vervuilde stroom

Gezondheidsproblemen

Er is toenemend bewijs dat langdurige blootstelling aan vervuilde stroom kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Mensen hebben gerapporteerd over symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, huiduitslag, en zelfs ernstigere aandoeningen zoals hartkloppingen en verhoogde stressniveaus. Hoewel het onderzoek nog steeds in volle gang is, suggereren sommige studies een mogelijke link tussen elektromagnetische vervuiling en chronische ziekten zoals kanker en neurologische aandoeningen.

Storingen en apparatuurschade

Vervuilde stroom kan ook directe schade toebrengen aan je elektronische apparaten. De fluctuaties in de elektrische stroom kunnen leiden tot oververhitting en versnelde slijtage van apparatuur, wat de levensduur van deze apparaten aanzienlijk kan verkorten. Bovendien kan vervuilde stroom zorgen voor storingen in de werking van gevoelige apparatuur, wat vooral problematisch kan zijn voor mensen die vanuit huis werken of afhankelijk zijn van betrouwbare technologie. Niet te spreken over het doorbranden van kabels en apparaten.

Invloed op de energie-efficiëntie

Vervuilde stroom kan ook de energie-efficiëntie van je huis beïnvloeden. Apparaten die met vervuilde stroom werken, kunnen meer energie verbruiken om dezelfde taken uit te voeren, wat leidt tot hogere energierekeningen. Bovendien kan de inefficiënte werking van apparaten ervoor zorgen dat je meer apparaten moet vervangen en repareren, wat de kosten op de lange termijn verhoogt.

Wat kun je doen om vervuilde stroom te verminderen?

Filteren van stroom

Een van de meest effectieve manieren om vervuilde stroom te verminderen is het installeren van filters. Deze filters kunnen op strategische punten in je elektrische systeem worden geplaatst, zoals op de hoofdschakelaar of direct op de stopcontacten waar veel gebruikte apparaten zijn aangesloten. Ze strijken de pieken en fluctuaties in de stroom glad, waardoor een stabielere en schonere stroom wordt geleverd aan je apparaten. Bekijk hier netfilters: https://www.eijlander.nl/netfilter-overspannings-filter.html.

Gebruik van geaarde stopcontacten

Het gebruik van goed geaarde stopcontacten kan ook helpen om de impact van vervuilde stroom te verminderen. Daarnaast zorgt aarding zorgt ervoor dat overtollige elektrische lading veilig wordt afgevoerd naar de grond, waardoor de hoeveelheid elektromagnetische ruis in je huis wordt verminderd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle stopcontacten in je huis correct zijn geaard, vooral in oudere huizen waar de elektrische bedrading mogelijk niet up-to-date is.

Verminderen van elektronisch afval

Een andere manier om vervuilde stroom te verminderen is door het verminderen van elektronisch afval in je huis. Dit betekent dat je apparaten die je niet nodig hebt, uitschakelt of volledig loskoppelt wanneer ze niet in gebruik zijn. Apparaten in stand-by modus kunnen nog steeds stroom trekken en bijgedragen aan de vervuiling. Gebruik slimme stekkerdozen die apparaten automatisch uitschakelen wanneer ze niet in gebruik zijn om energie te besparen en vervuilde stroom te verminderen.

Anti straling deken

Professionele inspectie

Het kan nuttig zijn om een professionele elektricien te laten inspecteren of de elektrische installatie van je huis voldoet aan de huidige normen en veilig is. Een elektricien kan eventuele problemen identificeren en aanbevelingen doen voor verbeteringen die de hoeveelheid vervuilde stroom in je huis kunnen verminderen. Dit kan met name belangrijk zijn in oudere huizen waar de bedrading mogelijk verouderd is.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Gebruik van schone energiebronnen

Overweeg ook het gebruik van alternatieve energiebronnen zoals zonnepanelen. Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC) die moet worden omgezet in wisselstroom (AC) voor gebruik in je huis. Normaliter zorgen die omvormers voor extra vervuilde stroom, maar moderne omvormers zijn ontworpen om deze impact te minimaliseren. Door gebruik te maken van schone energiebronnen, kun je de afhankelijkheid van het conventionele elektrische netwerk verminderen, wat kan bijdragen aan een schonere elektrische omgeving in je huis.

Bewustwording en onderwijs

Een belangrijk aspect van het omgaan met vervuilde stroom is het bewustzijn van het probleem en het onderwijzen van jezelf en anderen over de gevaren en oplossingen. Door te begrijpen hoe vervuilde stroom ontstaat en welke maatregelen je kunt nemen om het te verminderen, kun je proactieve stappen ondernemen om je huis veiliger en gezonder te maken. Dit kan variëren van het lezen van betrouwbare bronnen over elektromagnetische velden en elektrische systemen tot het bijwonen van workshops en seminars over elektrische veiligheid.

Conclusie

Vervuilde stroom is een groeiend probleem in moderne huishoudens, aangedreven door de toename van elektronische apparaten en de complexiteit van onze elektrische systemen. Hoewel het nog steeds een onderwerp van lopend onderzoek is, zijn de potentiële gezondheids- en veiligheidsrisico’s van vervuilde stroom niet te negeren. Door proactieve maatregelen te nemen zoals het installeren van filters, het zorgen voor goede aarding, het verminderen van elektronisch afval, en het laten uitvoeren van professionele inspecties, kun je de hoeveelheid vervuilde stroom in je huis aanzienlijk verminderen. Bovendien helpt bewustwording en educatie je om beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van een steeds meer geëlektrificeerde wereld. Je huis veiliger maken tegen de gevaren van vervuilde stroom is een belangrijke stap naar een gezondere en duurzamere leefomgeving.

Meer weten over anti straling producten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Winkelwagen
Scroll naar boven