Zijn de elektromagnetische velden in een EV schadelijk?

Zijn de elektromagnetische velden in een EV schadelijk?

Het onderwerp van elektromagnetische velden (EMV) en hun impact op de gezondheid is een groeiende zorg, vooral met de opkomst van elektrische voertuigen (EV’s). Terwijl elektrische auto’s worden geprezen om hun efficiëntie en milieuvriendelijkheid, roepen sommigen vragen op over de mogelijke gezondheidsrisico’s van blootstelling aan EMV. In deze blogpost onderzoeken we wat EMV zijn. Hoe ze in elektrische auto’s worden gegenereerd, en bieden we praktische adviezen om blootstelling aan deze velden in je voertuig te verminderen.

Wat zijn elektromagnetische velden (EMV)?

Elektromagnetische velden zijn gebieden van energie die worden geproduceerd wanneer elektrische stroom door een geleider stroomt. Ze zijn overal om ons heen – van de aarde zelf tot de apparaten die we dagelijks gebruiken. EMV worden ingedeeld in twee hoofdcategorieën: ioniserende straling, die genoeg energie heeft om elektronen uit atomen te verwijderen, en niet-ioniserende straling, die dat niet kan. De EMV die door elektrische voertuigen worden gegenereerd, behoren tot de laatste categorie.

Anti straling headset apparaat
Anti straling headset apparaat en nekbeschermer

Hoe worden EMV in elektrische auto’s gegenereerd?

In elektrische auto’s worden EMV gegenereerd door verschillende componenten, waaronder de elektrische motor, de batterij, het oplaadsysteem, en alle elektrische bedrading en apparaten. Wanneer stroom door deze componenten stroomt, creëren ze elektromagnetische velden. De intensiteit van deze velden kan variëren afhankelijk van het voertuig ontwerp en hoeveel stroom er wordt gebruikt.

Zijn EMV schadelijk?

Het onderzoek naar de effecten van niet-ioniserende EMV op de gezondheid is nog steeds gaande. Sommige studies suggereren dat langdurige blootstelling aan hoge niveaus van EMV negatieve gezondheidseffecten kan hebben, maar het bewijs is niet definitief. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere gezondheidsautoriteiten blijven deze kwestie onderzoeken. Toch heeft het WHO nu de effecten onder “mogelijk kankerverwekkend” geplaatst. Er is nog meer onderzoek nodig.

Hoe kan blootstelling aan EMV in elektrische auto’s worden verminderd?

Ondanks het gebrek aan een definitieve conclusie over de schadelijkheid van EMV, kiezen sommige mensen ervoor om voorzorgsmaatregelen te nemen om hun blootstelling te minimaliseren. Hier zijn enkele tips om blootstelling aan EMV in je elektrische auto te verminderen:

  1. Afstand houden: Een van de eenvoudigste manieren om blootstelling te verminderen, is door fysieke afstand te bewaren van de bronnen van EMV. In een auto betekent dit bijvoorbeeld het vermijden van direct contact met of het dicht bij de elektrische motor of de batterij zitten. Zoek dus uit waar de batterij/accu precies zit.
  2. Beperk gebruik van elektrische accessoires: Elektrische accessoires zoals verwarmde stoelen, stuurverwarming, en het infotainmentsysteem kunnen allemaal EMV genereren. Gebruik deze alleen wanneer nodig om de algemene blootstelling in de auto te verminderen.
  3. Kies voertuigen met lagere EMV-niveaus: Sommige autofabrikanten zijn zich bewust van de zorgen rond EMV en ontwerpen hun voertuigen om lagere niveaus van blootstelling te genereren. Onderzoek en kies merken en modellen die bekend staan om hun lagere EMV-niveaus.
  4. Gebruik EMV-afschermingsproducten: Er zijn producten op de markt die EMV kunnen afschermen of verminderen. Dit kan variëren van speciale matten tot dekens.
  5. Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat je elektrische auto goed onderhouden wordt. Defecte onderdelen of bedrading kunnen leiden tot ongewenste EMV-emissies. Regelmatig onderhoud kan helpen om ervoor te zorgen dat alle systemen correct functioneren en de EMV-emissies zo laag mogelijk zijn.
  6. Informatie en bewustwording: Blijf op de hoogte van het laatste onderzoek over EMV en gezondheid. Hoe meer je hierover weet, des te beter kun je jezelf beschermen.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Conclusie

Terwijl de wetenschappelijke gemeenschap nog steeds het laatste woord moet hebben over de impact van EMV op de gezondheid, is het begrijpelijk dat sommige mensen voorzichtig willen zijn. De vraag: Zijn de elektromagnetische velden in een EV schadelijk? Daar is ons antwoord op; dat verwachten we wel ja. Door praktische stappen te ondernemen om blootstelling in je elektrische auto te verminderen, kun je jezelf en je passagiers beschermen. Indien je geen extra blootstelling aan straling wilt, is het beter om niet elektrische te rijden. Ga goed voor jezelf na of elektrische rijden je die extra blootstelling waard is.

Meer weten over anti straling producten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Winkelwagen
Scroll naar boven