anti straling deken XL

Wat zijn de 5 grootste stralingsbronnen in huis?

Wat zijn de 5 grootste stralingsbronnen in huis?

In onze moderne huizen zijn we omringd door apparaten en technologieën die ons leven gemakkelijker maken, maar ook straling afgeven. Hoewel de niveaus van deze straling ver onder de grenzen liggen die als schadelijk worden beschouwd, is het goed om bewust te zijn van de bronnen van straling in huis. In deze blog bespreken we de 5 grootste stralingsbronnen in huis en bieden we tips om blootstelling te minimaliseren.

1. Mobiele telefoons en draadloze apparaten

Mobiele telefoons zijn waarschijnlijk de meest voor de hand liggende bronnen van straling in ons dagelijks leven. Ze maken gebruik van elektromagnetische velden (EMV) om te communiceren met zendmasten en andere apparaten. Ook draadloze apparaten zoals tablets en laptops geven straling af, vooral bij het verbinden met WiFi of Bluetooth. Hoewel de straling van individuele apparaten laag is, kan de cumulatieve blootstelling, gezien het constante gebruik en de nabijheid tot ons lichaam, gevaarlijk zijn.

Tips om blootstelling te verminderen:

 • Gebruik een air-tube headset of de luidsprekerfunctie om de telefoon verder van je hoofd te houden tijdens gesprekken.
 • Beperk het gebruik van mobiele apparaten voordat je gaat slapen.
 • Schakel WiFi en Bluetooth uit wanneer deze niet in gebruik zijn.
Air-tube headset kinderen
Air-tube headset voor kinderen

2. WiFi-Routers

WiFi-routers zijn een constante bron van elektromagnetische straling in huis. Ze zenden continu signalen uit, zelfs als je niet actief internet gebruikt. De straling die door WiFi-routers wordt uitgezonden, is steeds sterker en intenser aan het worden omdat de internetsnelheid immens toeneemt. Routers met 5G connectie op een korte afstand van het lichaam zijn het meest gevaarlijk.

Tips om blootstelling te verminderen:

 • Plaats de router in een minder gebruikte kamer en niet in slaapkamers of werkruimtes.
 • Overweeg om de router ‘s nachts uit te schakelen om de blootstelling te verminderen. Dit is eenvoudig te regelen met een digitale timer. 
 • Plaats de router in een anti straling wifi router hoes welke de straling met 95% reduceert.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

3. Magnetrons

Magnetrons gebruiken microgolven, een vorm van elektromagnetische straling, om voedsel te verwarmen. Hoewel magnetrons zijn ontworpen om straling binnen te houden, kunnen kleine hoeveelheden ontsnappen, vooral als de deurafdichting beschadigd is of als de magnetron ouder dan 2 jaar is en regelmatig wordt gebruikt.

Tips om blootstelling te verminderen:

 • Blijf op een afstand van de magnetron terwijl deze in gebruik is.
 • Controleer regelmatig de deur en afdichtingen op beschadigingen.
 • Vervang iedere twee jaar de magnetron.
 • Zorg dat je eten op andere manieren opwarmt en zet de magnetron bij het grofvuil.
Elektromagnetische velden
Antistraling telefoon hoes

4. Computers en monitoren

Computers en monitoren, vooral oudere modellen met kathodestraalbuizen, kunnen elektromagnetische velden genereren. Ook laptops, wanneer ze op het lichaam worden gebruikt, zijn een bron van straling door hun nabijheid. Onder andere door de elektromagnetische, bluetooth, wifi en warmtestraling die van de laptop afkomt.

Tips om blootstelling te verminderen:

 • Gebruik een externe monitor of toetsenbord om afstand te houden van het apparaat.
 • Indien je de laptop op schoot wilt gebruiken, zorg dan dat je een laptoppad gebruikt.
 • Beperk de tijd die je besteedt aan het direct werken op laptops, vooral op schoot.
 • Als je veel tijd achter een computer besteed, is het een optie om een anti straling deken te gebruiken.

5. Slimme Meters

Slimme meters worden gebruikt voor het meten van elektriciteits-, gas- of waterverbruik, zenden pulsen van RF (radiofrequentie) straling uit om gegevens naar de nutsbedrijven te sturen. Hoewel de blootstelling van slimme meters als laag wordt beschouwd, is dit wel weer een extra stralingsbron in huis waar veel mensen zich zorgen over maken. Je kunt ook zelf meten hoeveel straling van de slimme meter afkomt, bijvoorbeeld met de Trifield TF2 meter.

Tips om blootstelling te verminderen:

 • Informeer bij uw nutsbedrijf naar de specifieke stralingsniveaus en -frequenties van uw slimme meter.
 • Overweeg afschermende barrières als u dicht bij de meter woont of werkt.
 • Plaats de slimme meter in een anti straling hoes.
Antistraling wifi router hoes
Anti straling hoes

Conclusie

Hoewel de stralingsniveaus van deze huishoudelijke apparaten over het algemeen laag zijn en binnen de veiligheidsnormen vallen, kan het geen kwaad om bewust te zijn van de bronnen van straling en waar mogelijk blootstelling te minimaliseren. Dit kan vooral belangrijk zijn voor gevoelige individuen of voor mensen die extra voorzichtig willen zijn met hun gezondheid en welzijn. Vooral de sterke toename van stralingsbronnen in huis is zorgwekkend. Door eenvoudige aanpassingen te maken en bewust gebruik te maken van technologie, kunnen we ons voordeel doen met moderne gemakken zonder onnodige risico’s te nemen.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Bronnen 

Hier zijn enkele relevante bronnen die inzicht bieden in de impact van stralingsbronnen in huis en aanbevelingen voor het verminderen van blootstelling:

 1. Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): De WHO heeft uitgebreide informatie en richtlijnen over elektromagnetische velden en volksgezondheid. Hun feitenblad over elektromagnetische velden en volksgezondheid biedt een overzicht van de soorten EMV waaraan mensen kunnen worden blootgesteld, inclusief die van huishoudelijke apparaten.
 2. Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC): Het IARC, onderdeel van de WHO, heeft mobiele telefoonstraling geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend voor mensen (groep 2B). Dit biedt inzicht in het onderzoek naar de langetermijneffecten van blootstelling aan straling van mobiele telefoons.
 3. Nationaal Instituut voor Milieuhygiënische Wetenschappen (NIEHS): Het NIEHS biedt informatie over de gezondheidseffecten van blootstelling aan elektromagnetische velden, inclusief studies naar mobiele telefoons, magnetrons, en andere bronnen van EMV in huis.
 4. Elektrische en Elektronische Ingenieurs Instituut (IEEE): Het IEEE publiceert standaarden en richtlijnen voor de blootstelling aan elektromagnetische velden, waaronder die voor de veilige werking van draadloze apparaten en andere technologieën in huis.
 5. Federaal Agentschap voor Stralingsbescherming (Duitsland): Dit agentschap biedt praktische adviezen voor het verminderen van persoonlijke blootstelling aan elektromagnetische velden van huishoudelijke apparaten en draadloze technologieën.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en richtlijnen om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over het gebruik van technologie in huis en het minimaliseren van blootstelling aan potentieel schadelijke straling.

Meer weten over anti straling producten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Winkelwagen
Scroll naar boven