De impact van EMF-straling op het immuunsysteem

De Impact van EMF-straling op het Immuunsysteem: Feiten en Onderzoek

Met de exponentiële groei van draadloze technologieën en elektronische apparaten in ons dagelijks leven is er een groeiende bezorgdheid ontstaan over de mogelijke effecten van elektromagnetische straling (EMF) op onze gezondheid. Naast de bekende zorgen over de invloed van EMF-straling op het zenuwstelsel en kankerrisico’s, is er ook interesse gewekt over de mogelijke effecten op ons immuunsysteem. In deze blog zullen we kijken naar wat het huidige onderzoek ons vertelt over de impact van EMF-straling op het immuunsysteem.

Wat is EMF-straling?

Elektromagnetische straling omvat een breed scala aan straling, variërend van laagfrequente velden zoals die worden gegenereerd door elektrische apparaten tot hoogfrequente velden zoals die afkomstig zijn van draadloze communicatie, zoals mobiele telefoons en Wi-Fi. Het zijn voornamelijk de hoogfrequente velden die de meeste aandacht hebben gekregen als het gaat om gezondheidseffecten.

De impact van EMF-straling op het immuunsysteem
Straling blokkerende tas

EMF-straling en immuunrespons:

Verschillende studies hebben onderzocht of blootstelling aan EMF-straling een invloed heeft op de immuunrespons van het lichaam. Hoewel sommige studies suggestieve bevindingen hebben gerapporteerd, is het belangrijk om te vermelden dat het overgrote deel van het onderzoek tot nu toe geen overtuigend bewijs heeft gevonden voor significante effecten van EMF-straling op het immuunsysteem. Dit ook omdat er nog geen lange termijn studies zijn gedaan, helemaal nog niet met de huidige blootstelling intensiteit.

Een systematische review uit 2020, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Research, concludeerde dat er geen consistent bewijs is voor de impact van EMF-straling op de immuunrespons. De auteurs merkten op dat veel van de studies beperkt waren in omvang en methodologische kwaliteit, en dat er meer hoogwaardig onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken. Bovendien, zijn er nog geen meerjarige studies gedaan.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Bioelectromagnetics in 2021, onderzocht de effecten van EMF-straling op het immuunsysteem bij muizen. De onderzoekers vonden enkele veranderingen in de immuunrespons van de muizen na blootstelling aan EMF-straling, maar merkten op dat de biologische betekenis van deze veranderingen nog niet duidelijk is en verdere studies nodig zijn.

Het voorzorgsprincipe:

Hoewel het huidige onderzoek geen overtuigend bewijs heeft gevonden voor schadelijke effecten van EMF-straling op het immuunsysteem, is het belangrijk om het voorzorgsprincipe in gedachten te houden. Dit principe stelt dat als er redelijke bezorgdheid bestaat over potentiële schadelijke effecten van een bepaalde technologie, maatregelen moeten worden genomen om de blootstelling te verminderen totdat de veiligheid ervan is aangetoond.

Anti straling deken en tablet hoes
Het verminderen van blootstelling aan EMF-straling:

Als u zich zorgen maakt over de mogelijke effecten van EMF-straling op uw immuunsysteem, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om uw blootstelling te verminderen:

  1. Beperk het gebruik van draadloze apparaten: Gebruik uw mobiele telefoon en andere draadloze apparaten indien nodig en beperk het gebruik ervan wanneer mogelijk. Bij gebruik is een anti straling deken ideaal. 
  2. Houd afstand: Houd uw mobiele telefoon weg van uw lichaam tijdens het bellen door gebruik te maken van air-tube oortjes of een luidspreker.
  3. Schakel apparaten uit wanneer u ze niet gebruikt: Schakel draadloze apparaten uit wanneer u ze niet gebruikt, zoals ‘s nachts uw Wi-Fi-router. Bijvoorbeeld door deze tijdschakelaars te gebruiken.
  4. Gebruik bekabelde verbindingen: Maak gebruik van bekabelde verbindingen voor internet en randapparatuur, zoals een vaste telefoonlijn in plaats van een draadloze telefoon.
  5. Creëer een stralingsarme slaapomgeving: Zorg voor een stralingsarme slaapomgeving door elektronische apparaten uit de slaapkamer te verwijderen.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Conclusie:

Hoewel er nog geen overtuigend bewijs is voor de impact van EMF-straling op het immuunsysteem, blijft het onderzoek naar dit onderwerp doorgaan. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en aanbevelingen van gezondheidsinstanties te volgen. Door het nemen van voorzorgsmaatregelen zoals het verminderen van de blootstelling aan EMF-straling, kunt u uw persoonlijke blootstelling minimaliseren en uw gemoedsrust vergroten.

Bronnen:

  1. Huss, A., Egger, M., Hug, K., Huwiler-Müntener, K., & Röösli, M. (2007). Source of funding and results of studies of health effects of mobile phone use: systematic review of experimental studies. Environmental Health Perspectives, 115(1), 1–4.
  2. The International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). (2020). Guidelines for limiting exposure to electromagnetic fields (100 kHz to 300 GHz). Health Physics, 118(5), 483–524.
  3. Moynihan, R., & Smith, R. (2002). Too much medicine? The business of health care and its risks for you. International Journal of Clinical Practice, 56(2), 93–94.

Meer weten over anti straling producten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven