Vruchtbaarheid en straling

Effecten van EMF op de vruchtbaarheid

In de moderne wereld worden we omringd door verschillende vormen van elektromagnetische straling, ook wel bekend als EMF-straling. Deze straling komt voort uit verschillende bronnen, variërend van draadloze apparaten tot hoogspanningsleidingen. Hoewel er veel discussie is over de gezondheidseffecten van EMF-straling, is er een groeiende bezorgdheid over de impact ervan op de vruchtbaarheid. In dit artikel zullen we de effecten van EMF op de vruchtbaarheid onderzoeken, en daarbij bronverwijzingen geven naar de stralingsintensiteit van verschillende stralingsbronnen.

Effecten van EMF-straling op de Vruchtbaarheid

Verschillende wetenschappelijke studies hebben zich gericht op de mogelijke effecten van EMF-straling op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Hoewel de resultaten nog niet volledig eenduidig zijn, wijzen sommige onderzoeken op een verband tussen blootstelling aan EMF-straling en verminderde vruchtbaarheid. Laten we nu enkele stralingsbronnen buitens huis bespreken en hun bijbehorende stralingsintensiteit.

 1. Mobiele telefoons: Mobiele telefoons zijn een van de meest gebruikte draadloze apparaten. Ze zenden elektromagnetische straling uit in de vorm van radiofrequenties. De specifieke absorptiesnelheid (SAR) wordt gebruikt om de stralingsintensiteit te meten. Verschillende modellen en fabrikanten hebben verschillende SAR-waarden. Raadpleeg de handleiding van je telefoon of de website van de fabrikant voor specifieke informatie.
 2. Elektrische apparaten: Elektrische apparaten zoals haardrogers, magnetrons en elektrische dekens genereren ook EMF-straling. De stralingsintensiteit varieert per apparaat. Het is raadzaam om de handleidingen van deze apparaten te raadplegen voor informatie over stralingsniveaus.
 3. Hoogspanningsleidingen: Hoogspanningsleidingen zijn een bron van laagfrequente elektromagnetische velden. De stralingsintensiteit wordt gemeten in microtesla (µT) of milligauss (mG). De afstand tot de leidingen en het voltage beïnvloeden de stralingsniveaus. Neem contact op met lokale energiebedrijven of overheidsinstanties voor informatie over de specifieke stralingsintensiteit in jouw omgeving.
 4. Magnetische resonantie beeldvorming (MRI): MRI-scans gebruiken sterke magnetische velden en radiogolven om gedetailleerde beelden van het lichaam te maken. De stralingsintensiteit varieert afhankelijk van het type scan en de sterkte van de magneet. Medische professionals kunnen informatie verstrekken over de specifieke stralingsniveaus van een MRI-scan.

Stralingsbronnen in huis

Ook in huis kan er sprake zijn van stralingsbronnen die voor blootstelling aan straling zorgen. Laten we deze ook eens onder de loep nemen:

 1. Wifi-routers: Wifi-routers zenden draadloze signalen uit om internetverbinding mogelijk te maken. De stralingsintensiteit van wifi-routers varieert afhankelijk van het model en de afstand tot het apparaat. De stralingsniveaus worden uitgedrukt in milliwatts per vierkante meter (mW/m²). Raadpleeg de handleiding van je router of neem contact op met de fabrikant voor specifieke informatie over de stralingsintensiteit.
 2. Elektrische voertuigen: Elektrische voertuigen, zoals elektrische auto’s en hybride auto’s, produceren elektromagnetische velden tijdens het opladen en rijden. De stralingsintensiteit varieert per model en merk. Raadpleeg de fabrikant van het voertuig voor informatie over de stralingsniveaus.
 3. Huishoudelijke bedrading: Elektrische bedrading in huis kan laagfrequente elektromagnetische velden genereren. De stralingsintensiteit is afhankelijk van het voltage en de afstand tot de bedrading. Het is raadzaam om een professional te raadplegen om de stralingsniveaus in jouw huis te meten.
 4. Elektrische apparaten in de slaapkamer: Elektrische apparaten in de slaapkamer, zoals wekkerradio’s, nachtlampjes en elektrische dekens, kunnen de blootstelling aan EMF-straling tijdens het slapen verhogen. Raadpleeg de handleidingen van deze apparaten voor informatie over stralingsniveaus.
 5. Draadloze babyfoons: Draadloze babyfoons zenden radiogolven uit om geluid van de babykamer naar de ouderunit te verzenden. De stralingsintensiteit varieert per model en fabrikant. Raadpleeg de handleiding van de babyfoon voor specifieke informatie over de stralingsintensiteit.
 6. Slimme meters: Slimme meters worden gebruikt om het energieverbruik in huizen te meten en te controleren. De stralingsintensiteit varieert per metermodel en land. Neem contact op met je energiebedrijf voor informatie over de stralingsniveaus van slimme meters in jouw regio.

Het is belangrijk op te merken dat de stralingsintensiteit van deze bronnen kan variëren en afhankelijk is van verschillende factoren, zoals afstand tot de bron, duur van blootstelling en individuele gevoeligheid.

De draadloze babyfoon zendt EMF straling uit
De draadloze babyfoon zendt EMF straling uit.

Zelfbescherming tegen de effecten van EMF op de vruchtbaarheid

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen de mogelijke schadelijke effecten van EMF-straling. Hoewel het onmogelijk is om volledig aan straling te ontsnappen in onze moderne samenleving, kun je wel maatregelen nemen om je blootstelling te verminderen. Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen:

 1. Beperk de blootstelling: Verminder de tijd die je doorbrengt in de nabijheid van stralingsbronnen, zoals mobiele telefoons, wifi-routers en elektrische apparaten. Probeer ook de afstand tot deze bronnen te vergroten wanneer ze in gebruik zijn.
 2. Gebruik bekabelde verbindingen: Wanneer mogelijk, gebruik bekabelde verbindingen in plaats van draadloze verbindingen. Sluit je computer en andere apparaten aan op een ethernetkabel in plaats van wifi te gebruiken.
 3. Schakel apparaten uit: Schakel elektrische apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Dit minimaliseert de blootstelling aan EMF-straling vanuit stand-by modi.
 4. Creëer een stralingsvrije slaapomgeving: Vermijd het hebben van elektrische apparaten, zoals wekkerradio’s en mobiele telefoons, in de buurt van je slaapruimte. Overweeg ook het gebruik van stralingswerende gordijnen of verf om de blootstelling te verminderen.
 5. Gebruik stralingswerende producten: Er zijn verschillende stralingswerende producten op de markt die beweren bescherming te bieden tegen EMF-straling. Deze omvatten stralingswerende telefoonhoesjes, laptopbeschermers en stralingswerende buikbanden voor zwangere vrouwen.

Conclusie

Het is altijd verstandig om op de hoogte te blijven van nieuwe wetenschappelijke bevindingen en advies in te winnen bij betrouwbare bronnen. Door bewust om te gaan met blootstelling aan EMF-straling en passende voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je helpen jezelf te beschermen en de impact op je vruchtbaarheid en algehele gezondheid te minimaliseren. Voor meer informatie over EMF-straling en tips voor bescherming kun je de website van het National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) bezoeken: NIEHS – EMF-Topics

Bronverwijzingen:

 • “Specific Absorption Rate (SAR) for Cellular Telephones.” Federal Communications Commission (FCC).
 • “Radio Frequency (RF) Safety: Frequently Asked Questions.” Federal Communications Commission (FCC).
 • “EMF Explained – A Handbook for Health Professionals.” World Health Organization (WHO).
 • “Electric and Magnetic Fields Associated with the Use of Electric Power.” National

Meer weten over anti straling producten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven