De grootste stralingsbronnen in jouw woonhuis

De Grootste Stralingsbronnen in Jouw Woonhuis: Ontdek de Feiten en Neem Maatregelen

In ons moderne leven zijn we omringd door verschillende vormen van straling, zowel natuurlijke als door de mens gecreëerde bronnen. Hoewel er veel aandacht is voor straling buitenshuis, is het ook belangrijk om te begrijpen welke stralingsbronnen zich in onze eigen woonhuizen bevinden. Dit artikel richt zich op de grootste stralingsbronnen in een woonhuis en biedt inzicht in hun stralingsintensiteit, gebaseerd op betrouwbare bronverwijzingen.

Mobiele telefoons en draadloze apparaten

Mobiele telefoons en draadloze apparaten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze gebruiken elektromagnetische straling om te communiceren. Hoewel de stralingsintensiteit van individuele apparaten relatief laag is, is het belangrijk om bewust te zijn van het cumulatieve effect van meerdere apparaten in een huis.

Bronverwijzing:

American Cancer Society. (2021). Cell Phones. https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/cellular-phones.html

WiFi-routers

WiFi-routers zijn een andere bron van draadloze straling. Ze zenden constant signalen uit om draadloze internetverbindingen mogelijk te maken. Hoewel de stralingsintensiteit van routers over het algemeen laag is, is het raadzaam om de router op een strategische plek te plaatsen, bij voorkeur weg van slaap- en leefruimtes.

Bronverwijzing:

Federal Communications Commission. (2020). Wireless Devices and Health Concerns. https://www.fcc.gov/consumers/guides/wireless-devices-and-health-concerns

EMF-stralingsmeter
Stralingmeter TriField TF2
Magnetrons

Magnetrons zijn een veelvoorkomend keukenapparaat dat elektromagnetische straling gebruikt om voedsel te verwarmen. Hoewel de stralingsintensiteit van een magnetron beperkt is tot het apparaat zelf, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de deur goed sluit en niet beschadigd is om lekken van straling te voorkomen.

Bronverwijzing:

World Health Organization. (2018). Electromagnetic Fields and Public Health: Microwave Ovens. https://www.who.int/peh-emf/publications/facts/info_microwaves/en/

Elektrische bedrading

Elektrische bedrading in een woonhuis kan elektromagnetische velden produceren, vooral als er sprake is van slechte bedrading, losse verbindingen of onjuiste aarding. Hoewel de stralingsintensiteit doorgaans laag is, is het belangrijk om bedrading regelmatig te laten controleren en eventuele problemen te verhelpen.

Bronverwijzing:

National Institute of Environmental Health Sciences. (2021). Electric and Magnetic Fields. https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/emf/index.cfm

Elektrische apparaten

Verschillende elektrische apparaten in huis, zoals koelkasten, wasmachines, drogers en vaatwassers, kunnen ook elektromagnetische straling genereren. Hoewel de stralingsintensiteit van deze apparaten over het algemeen laag is, is het raadzaam om voldoende afstand te bewaren tijdens gebruik en ervoor te zorgen dat ze goed functioneren.

Bronverwijzing:

National Institute of Environmental Health Sciences. (2021). Electric and Magnetic Fields. https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/emf/index.cfm

Elektromagnetische velden
Antistraling telefoon hoesje
Elektrische dekens

Elektrische dekens zijn populair om warmte te bieden tijdens koude winters. Ze genereren echter ook een elektromagnetisch veld. Hoewel de stralingsintensiteit van een elektrische deken meestal laag is, wordt het afgeraden om deze continu ingeschakeld te laten en het gebruik te beperken tot alleen wanneer nodig.

Bronverwijzing:

World Health Organization. (2014). Electromagnetic Fields and Public Health: Electric Blankets and Electrically Heated Bedding. https://www.who.int/peh-emf/publications/facts/fs299/en/

Televisies en computerschermen

Televisies en computerschermen zijn bronnen van elektromagnetische straling vanwege de beeldbuis en het gebruik van elektronica. Hoewel moderne LCD- en LED-schermen minder straling produceren dan oude CRT-schermen, is het nog steeds belangrijk om voldoende afstand te bewaren en regelmatig pauzes te nemen tijdens langdurig gebruik.

Bronverwijzing:

American Cancer Society. (2021). Non-Ionizing Radiation. https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/non-ionizing-radiation.html

Radiowekkers

Radiowekkers die dicht bij het hoofdeinde van het bed worden geplaatst, kunnen elektromagnetische straling uitzenden. Hoewel de stralingsintensiteit doorgaans laag is, is het raadzaam om de afstand tussen de wekker en het lichaam te vergroten of te kiezen voor een batterij-aangedreven wekker.

Bronverwijzing:

Environmental Health Trust. (2022). Cell Phones, Wi-Fi, and Health Effects: What We Know. https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Cell-Phones-Wi-Fi-and-Health-Effects.pdf

Straling werende sjaal
Elektrische verwarmingsapparaten

Elektrische verwarmingsapparaten, zoals elektrische kachels en straalkachels, kunnen elektromagnetische velden genereren tijdens het gebruik. Hoewel de stralingsintensiteit over het algemeen laag is, is het belangrijk om voldoende afstand te bewaren en ervoor te zorgen dat de apparaten correct functioneren.

Bronverwijzing:

World Health Organization. (2010). Electromagnetic Fields and Public Health: Heating Devices. https://www.who.int/peh-emf/publications/facts/fs257/en/

TL-verlichting

Traditionele TL-verlichting maakt gebruik van elektromagnetische ballasten die elektromagnetische velden kunnen genereren. Hoewel de stralingsintensiteit van TL-verlichting doorgaans laag is, kan langdurige blootstelling aan deze verlichting vermoeidheid en ongemak veroorzaken. Het gebruik van LED-verlichting is een alternatief met een lagere stralingsintensiteit.

Bronverwijzing:

Environmental Health and Safety Online. (2012). Electromagnetic Fields (EMFs) and Workplace Safety. https://www.ehso.com/EMFsafety/EMFsafety.php

Het is belangrijk op te merken dat de meeste van deze stralingsbronnen een lage stralingsintensiteit hebben en voldoen aan de veiligheidsnormen die zijn vastgesteld door gezondheidsorganisaties en overheidsinstanties. De vermelde bronverwijzingen bieden meer gedetailleerde informatie over de specifieke stralingsniveaus van elke bron.

Maatregelen om stralingsblootstelling te verminderen:

  1. Houd afstand: Probeer voldoende afstand te bewaren van elektrische apparaten en draadloze bronnen, vooral tijdens gebruik.
  2. Beperk blootstellingstijd: Beperk de tijd die je doorbrengt in de nabijheid van bronnen met elektromagnetische straling, zoals mobiele telefoons en computerschermen.
  3. Zorg voor goede ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in de keuken bij het gebruik van magnetrons en andere elektrische apparaten.
  4. Gebruik afscherming: Overweeg het gebruik van speciale afschermingsproducten, zoals afschermende telefoonhoesjes en straling werende dekens, om de blootstelling aan elektromagnetische straling te verminderen.
  5. Kies voor bekabelde verbindingen: Waar mogelijk, gebruik bekabelde verbindingen in plaats van draadloze verbindingen om de blootstelling aan draadloze straling te verminderen.

Wil jij jezelf ook beschermen tegen straling?

Bekijk dan onze producten in de webshop. We bieden antistraling producten aan voor mobiele telefoons, tablets en laptops. Alles wat je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen straling.

Conclusie

Hoewel er verschillende stralingsbronnen in een woonhuis zijn, is het belangrijk om te begrijpen dat de meeste van deze bronnen een lage stralingsintensiteit hebben en voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Door bewustzijn te creëren en de grootste stralingsbronnen in jouw woonhuis te weten,  kunnen we onze blootstelling aan elektromagnetische straling verminderen. Het is altijd verstandig om de richtlijnen en aanbevelingen van gezondheidsorganisaties en overheidsinstanties te volgen om een gezonde en veilige woonomgeving te waarborgen.

Let op: Dit artikel biedt algemene informatie en is niet bedoeld als medisch advies. Als je specifieke zorgen hebt over stralingsblootstelling, raadpleeg dan een gekwalificeerde professional.

Meer weten over anti straling producten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen EMV-straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische velden, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven