Beschermen tegen straling: wat doet de overheid?

Straling kan de gezondheid schaden. Grote delen van de bevolking worden blootgesteld aan gevaarlijke straling, ook zonder dat ze dat weten. De overheid heeft voor het beschermen van de volksgezondheid belangrijke taken. Wat doet de Nederlandse overheid om ons in beschermen tegen straling te nemen?

Gedrag van de overheid

De overheid heeft verschillende wetten uitgevaardigd die de bevolking beschermen tegen straling. Zo is er op Radio Frequentie Behandeling (RFB) gebaseerde apparatuur die werkt met elektromagnetische velden, zoals mobieltjes en draadloze netwerken, een verplichte meldplicht ingevoerd, zodat patiënten niet plotseling overeind schrikken van plotselinge activiteit van deze apparaten in de buurt.

Het ministerie van volksgezondheid wil ook dat burgers zelf hun gezondheid goed in de gaten houden en ze stimuleert daarvoor via bijvoorbeeld flyers en via hun website.

 

De overheid heeft verschillende wetten uitgevaardigd die de bevolking beschermen tegen straling.

Wat doet de overheid om ons te beschermen?

De overheid heeft een belangrijke rol bij het beschermen van de volksgezondheid. De overheid voert onder andere wetten uit die gezondheidsrisico’s moeten tegengaan. Denk hierbij aan de Wet Bescherming Volksgezondheid (Wet Bvg). Onderdelen van de Wet Bvg zijn:

-Bescherming gegevens over welzijn en gezondheid
-Beschikbaarstelling informatie
-Ruimte voor deelnemen én inspraak
-Opvoeding en bewustwording
-Aangaan samenwerking met maatschappelijke betrekkingen

De toekomst van het beschermen van de volksgezondheid

Straling kan de gezondheid schaden. De overheid heeft belangrijke taken om ons te beschermen tegen straling. Wat doet de Nederlandse overheid om ons te beschermen tegen straling?

De Nederlandse overheid zal zich blijven inzetten om de volksgezondheid te beschermen op het gebied van straling. Dit zal ook gaan gebeuren door samenwerking met andere partijen. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe regels voor het bouwen van mooie bedrijven die een bepaald percentage energie uit windmolens halen opgesteld. Ook is er aandacht voor kernenergie, zoals bijvoorbeeld windmolens en vind je bijvoorbeeld meer informatie over kernactiviteiten op internet. Het doel is ervoor zorgen dat als je ergens gaat wonen of werken, je weet wat je aan het doen bent wat betreft straling en welke gevolgen dit kan hebben voor jouw gezondheid.

Besluit

Een van de belangrijkste handelingen die de overheid doet is het bewaken van de veiligheid van stralingsvoorzieningen. Met een aantal richtlijnen op het gebied van stralingsbescherming wordt voorkomen dat mensen blootgesteld worden aan ongeveer 10 keer de maximale toegestane hoeveelheid straling. Dat betekent dat we in Nederland relatief veilig zijn, maar wel nog steeds blootgesteld aan straling.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven