Kinderen en schermtijd

Effecten van schermtijd en blauw licht

De jongste generatie kinderen zijn digital natives. Ze zijn geboren in het tijdperk waar smartphones en alle draadloze technologieën standaard zijn. Waarom zijn juist kleine kinderen het meest gevoelig voor schermtijd en elektromagnetische velden? Overal ter wereld draadloos verbinding te kunnen maken is voor Gen Z en voor Gen Alpha een standaard verwachting.

In 2007 werd de eerste iPhone op de markt gebracht. Vanaf dat moment werd de technologie goedkoper en compacter. De eerste iPad werd in 2011 op de markt gebracht. Destijds gebruikten maar 10% van de kinderen weleens een tablet of smartphone. Vier jaar later was dat percentage al 40%. Dit Franse onderzoek toonde aan dat in 2015 er al 58% van de kinderen onder de twee jaar regelmatig een smartphone gebruikte. Nu in 2020 zal dit naar verwachting al rond de 70-80% liggen.

iPhone SE
Stralingsvrij hoesje

Door al deze ontwikkelingen en de nieuwe apparaten, voor scholing, videogames en andere dagelijkse toepassingen, ontstaan er nieuwe gezondheidsproblemen voor jonge kinderen.

EMF-straling en de invloed op kinderen

Elektromagnetische straling, of EMF-straling, ontstaat bij het gebruik van allee nieuwe technologieën. Tevens is de straling sterker bij apparaten welke WIFI gebruikt om te functioneren. De elektromagnetische velden zijn een laagfrequente vorm van energie, die invloed heeft op onze cellen en lichaamsfuncties. Juist bij langdurige blootstelling.

Jonge kinderen lopen een verhoogd risico omdat ze op fysiek, chemisch en biologisch niveau nog ontwikkelen. Hun weefsel is wateriger en hun cellen vermenigvuldigen nog zeer snel en zijn dus niet heel sterk. De straling komt dieper in het lichaam en kan cellen eenvoudig beschadigen. Hierdoor wordt de ontwikkeling van het kind geremd.

Schemtijd
Stralingsvrije tablethoes en straling werende deken in gebruik

Meer gebruik van mobiele apparaten/schermtijd resulteert in een hogere blootstelling aan elektromagnetische velden. Beiden hebben negatieve effecten op de slaapkwaliteit en gezondheid. Waarschijnlijk is het effect van de straling gevaarlijker omdat deze ook aanwezig is zonder schermen die aan staan.

Dit slaaponderzoek onder 1925 jongeren liet zien dat de kwaliteit van het slapen en de energie overdag sterk verminderd wanneer je de mobiel onder je kussen of in bed houdt tijdens het slapen. Andere negatieve effecten op de gezondheid door EMF-straling zijn; kanker, depressie, alzheimer, geheugenverlies en DNA-fragmentatie.

Invloed van de schermtijd op de hersenontwikkeling

Tot de leeftijd van 10 jaar zijn de hersenen van kinderen volop in ontwikkeling. Dit wordt ook wel de kritieke periode genoemd vanwege een intens glucosemetabolisme. Dit betekent dat er een verhoogde activiteit is. Dit boek; From Neurons to Neighborhoods: The Science of Early Childhoofd Development legt het zeer goed uit. In die periode ontwikkelen de hersenen en worden de hersenen zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Er worden nieuwe verbindingen gemaakt tussen zenuwcellen.

Deze studie van de National Institutes of Health Adolescent Brain Cognitive Development liet zien dat er een sterke invloed is van EMF-straling. Namelijk, bij kinderen die 7uur per dag achter een scherm zaten liet de MRI-scan een groot verschil zien in de ontwikkeling en activiteit van de hersenen.

Een groot onderschat en groeiend probleem is dat de kinderen slechtere sociale en taalvaardige kennis opbouwen. Dit effect is op de langere termijn nog totaal onbekend. De schermen worden net zoals sigaretten met open armen in onze maatschappij opgenomen terwijl we nog niet weten wat de langetermijneffecten hiervan zijn. Producten zoals de stralingsvrije tablet hoes en een anti straling laptoppad zijn zeer aan te bevelen voor kinderen.

Overzicht van studies welke een verminderd leervermogen lieten zien:

 • Eerdere studies lieten zien dat kinderen die 2 uur schermtijd per dag hadden al lager scoorden op verschillende tests.
 • Bij extremere schermtijden werd er zelfs waargenomen dat de kinderen dunnere hersenschors hadden.
 • Jennifer F.Cross verklaarde dat schermtijd de focus van kinderen verkleint.
 • Aric Signman, een andere deskundige op dit gebied liet tevens zien dat de concentratie en interpersoonlijke vaardigheden sterk afnamen.
 • Dit onderzoek van JAMA Pediatrics toonde aan dat een langdurige schermtijd resulteerde in slechtere schoolprestaties.

Blauwlicht en de effecten op slaapkwaliteit en de ogen

Alhoewel blauw licht ook voordelen heeft, is de hoeveelheid die we krijgen door de blootstelling aan schermen een regelrechte overkill. Uit zonlicht komt voldoende blauw licht voor wat je lichaam nodig heeft.

Wat zijn de negatieve effecten van overmatige blootstelling aan kunstmatig blauw licht?

 1. Schade aan de ogen: Verschillende studies hebben aangetoond dat blauw licht het netvlies kan beschadigen. Op een latere leeftijd ontwikkelen onze ogen een gele lens welke helpt beschermen tegen blauw licht en UV-licht. Jonge kinderen hebben dit nog niet en zijn dus extra vatbaar hiervoor.
 2. Verstoren van het slaappatroon: Ons slaapritme wordt geregeld door het circadiaanse ritme. Dat heeft te maken met lichte en donkere periodes. Door elektriciteit en verlichting kunnen we dit dus al beïnvloeden. Blauw licht is hierin de grootste boosdoener en verstoort het circadiaanse ritme.

Video in het Engels:

 

Daarnaast is het verstoren van het slaappatroon bij kinderen natuurlijk nog heftiger omdat de kinderen juist langer moeten slapen dan volwassenen. Wat kun je hiertegen doen als ouder zijnde? Zorg ervoor dat de helderheid van het scherm zo laag mogelijk staat, de schermtint anders is ingesteld en gebruik blauw licht blokkerende brillen.

Negatieve effecten van schermtijd op de geestelijke en fysieke gezondheid

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat langdurige schermtijd negatieve gevolgen heeft voor de geestelijke gezondheid. Deze studie liet zien dat juist recreatieve schermtijd slecht is voor het zelfbeeld en de psychologische staat. Bij 2uur per dag is dit effect al bij 30% van de mensen aangetoond.

Tevens liet deze Chinese studie zien dat de combinatie van veel recreatieve schermtijd en weinig fysieke beweging resulteerde in een toename in depressie, angststoornissen en ontevredenheid over het leven. Bovendien werd ook het slaappatroon negatief beïnvloed.

Schermtijd
Anti straling tablet hoes

Niet alleen volwassen maar juist ook jonge kinderen zijn hier erg gevoelig voor. Dit onderzoek onder 40000 kinderen liet zien dat een schermtijd van 1 uur per dag al resulteerde in negatieve gezondheidseffecten.

Daarnaast mag het natuurlijk duidelijk zijn dat er ook een negatief effect is op de fysieke gezondheid. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het uitblijven van fysieke beweging juist de effecten van schermtijd verergeren. Tevens resulteert veel schermtijd in obesitas bij kinderen. Deze research uit Australië liet zien dat de factor van schermtijd van grote invloed was.

Wat kun je doen om schermtijd te reduceren?

Het gaat bij deze vooral om recreatieve schermtijd. Er zijn namelijk ook veel educatieve filmpjes, online scholing en videogames die goed zijn voor de ontwikkeling. Daarnaast is videobellen en zo in contact kunnen blijven met mensen over heel de wereld ook een groot voordeel.

Enkele stappen om te ondernemen:

 • Voldoe aan de AAP-richtlijnen: Kinderen onder de 18 maanden geen schermtijd. Kinderen van 2-5 jaar maximaal een uur per dag. Strikt educatieve filmpjes of apps. Kinderen vanaf 6 jaar maximaal 1-2 uur per dag.
 • Gebruik apps die het mogelijk maken om bepaalde tijden of applicaties toe te staan. Zodat de kinderen een ritme hierin krijgen en niet overmatig worden blootgesteld aan schermen.
 • Plan technologische vrije tijd. Dit betekend periodes waarin de kinderen geen gebruik mogen maken van iets met een scherm. Wees hierin proactief en stel een lijst op met alternatieve bezigheden.
 • Reserveer ruimtes waarin technologie niet is toegestaan. Belangrijk is hierin bijvoorbeeld de slaapkamer.
 • Stimuleer technologie vrije hobby’s en creatieve bezigheden.

Welke andere opties zijn er om je te beschermen tegen straling?

 1. Gebruik een straling werende deken. Deze deken blokkeert alle vormen van straling en is vooral te adviseren aan zwangere vrouwen.
 2. Gebruik Air-tube oortjes tijdens het bellen en muziek luisteren. Deze oortjes werken met holle luchtbuizen en een speciale bescherming voor de kabel zodat er geen EMF-straling het hoofd bereikt.
 3. Gebruik de anti straling laptoppad, de anti straling tablet hoes en de stralingsvrije telefoonhoesjes. Deze producten bevatten verschillende grondstoffen welke de straling blokkeren en absorberen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over bescherming tegen straling? Bezoek dan hier onze shop. Bovendien leest u op het blog niet alleen meer informatie over de werking van elektromagnetische straling, maar vindt u bijvoorbeeld ook tips over hoe u straling in huis tegen kunt gaan.

Bestel nu

Tot slot

Heeft u vragen? Neem dan hier contact met ons op.

Delen

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven